НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові відновили роботу ще два дитячі садочки

Featured Video Play Icon

Ще два заклади дошкільної освіти відновили свою роботу у Чернігові цього тижня. Вони були пошкоджені внаслідок ракетних обстрілів, проте вже відремонтовані і готові приймати малечу.

Внаслідок того що величезна кількість закладів освіти була пошкоджена, то відновлення їхньої роботи відбувається поступово і якщо ми починали роботу закладів дошкільної освіти з чотирьох садочків, то станом на сьогодні працює 34 заклади дошкільної освіти, – зазначив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура

Дитячий садочок у мікрорайоні Нової Подусівки ворог обстріляв у березні минулого року. В результаті чого постраждала покрівля, тіньовий навіс, вікна та частково внутрішні приміщення. До ремонту дошкілного закладу залучили кошти іноземних партнерів.

За допомогою коштів, які були надані як допомога від народу Тайваню, це близько 2,5 млн грн це була вартість відновлювальних робіт і близько 2 млн гривень було витрачено коштів міського бюджету на облаштування найпростішого укриття, для того щоб діти в разі необхідності були в максимально комфортних умовах, – повідомив Василь Білогура.

В укритті встановили вбиральні, додали витяжки, обігрівачі, облаштували місця відпочинку. Аби максимально зайняти малечу під час повітряних тривог, тут проводять різні інтерактивні заняття, за потреби з дітьми працює практичний психолог.

Проводиться звичайно і фізкультхвилинки, які розвантажують дитину, і різні музичні паузи, підібрано багато тактичного матеріалу. Взагалі у нас психолог проводить такий лозунг: “Якщо лунає тривога – то ЗСУ працює”, тобто ми в безпеці, – розповіла завідувачка ДНЗ Наталія Примакова.

За словами голови батьківського комітету, відновлення роботи садочка з нетерпінням чекали і батьки, і вихованці. Адже спілкування з однолітками необхідне для повноцінного розвитку дітей.

Моя дитина дуже чекала, ми як тільки дізналися, що садочок відкривається, в нас дитина скакала, пригала і вчора коли ми вели її в садочок, вона бігла. Вона казала, що я дуже хочу друзів своїх побачити, хочу спілкування, – каже голова батьківського комітету Ігор Безручко.

Також у Чернігові почав працювати інший садочок, який було пошкоджено прямим влучанням ворожої ракети. За кошти міського бюджету будівлю відновили і діти повернулися до освітнього процесу. Загальна вартість ремонтних робіт становила близько 5 млн. грн.

Є така важливість, що наш заклад відкрився, тому що це один великий такий садочок на весь мікрорайон. Нові вікна в нас, нові двері, новий дах і взагалі зараз ми знаходимося в цій групі де було пряме влучання, як і в спальню кімнату, так і в групову кімнату. Зараз дітки задоволені, є іграшки, все відновлено, група дуже яскрава і це все бачать як і батьки, так і дітки, – розповідає завідувачка ДНЗ Вікторія Олексієнко.

Як зазначив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура, невдовзі планується відкриття ще одного садочка. Наразі ж заклади дошкільної освіти міста готові прийняти 633 дитини. За інформацією щодо наявних вільних місць можна звертатися до закладу, який дитина відвідувала до початку повномасштабного вторгнення. Якщо він не працює – міське управління освіти допоможе підібрати максимально наближений до місця проживання або роботи заклад.