ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові відновлюють рух тролейбусів до ЗАЗу і готують транспортні картки для пільговиків

Featured Video Play Icon

Рух тролейбусів до мікрорайону ЗАЗ у Чернігові відновлять з понеділка 7-го серпня. Зміни до маршрутів затвердив виконавчий комітет міської ради. Ремонт тролейбусної інфраструктури на ЗАЗі розпочали ще наприкінці березня. Масштаби руйнувань тут були значні – під час російського вторгнення обстрілами були пошкоджені дроти, опори, будівля кінцевої зупинки.

-Ми відновили контактну мережу в напрямку мікрорайону ЗАЗ, відкривається 4 маршрут, який буде з’єднувати автозавод з КСК. Також продовжуються маршрути №3, 9 і 10 до мікрорайону ЗАЗ від обласної лікарні, – повідомив начальник управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку ЧМР Олександр Рижий.

Виконавчий комітет також затвердив порядок видачі транспортних карток для пільговиків. Пенсіонери за віком, учасники бойових дій, особи з інвалідністю та люди з інших категорій населення, які згідно з законом мають право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті, зможуть отримати такі картки з жовтня цього року. Користуватися ними можна буде як в тролейбусах, так і в автобусах.

-На сьогоднішній день налічується 76 тисяч осіб, які мають право на  пільговий проїзд. Десь 45 тисяч карток буде отримано. Тому що є люди, які мають дві пільги, – зазначив Олександр Рижий.

За словами Олександра Рижого, транспортні картки для  пасажирів-пільговиків діятимуть дещо інакше, ніж звичайні: вони не міститимуть в собі коштів і будуть необмежені у використанні. Зчитуватимуть їх стаціонарні та переносні валідатори. В майбутньому заяви на отримання карток прийматиме департамент соцполітики міської ради.

-Відповідно до порядку, видачею буде займатися соцзахист. Транспортна компанія закупить ці картки і передасть на баланс соцзахисту.  Люди будуть звертатися, писати заяву на видачу, і будуть отримувати, – поінформував Олександр Рижий.

В управлінні транспорту транспортної інфраструктури та зв’язку прогнозують, що до березня 2024-го року всі пільговики Чернігова будуть забезпечені транспортними картками для безкоштовного проїзду. Таке нововведення дасть змогу попередити конфліктні ситуації у громадському транспорті, а також порахувати точну кількість пільгових пасажирів у Чернігові.