Новини

На Чернігівщині викрили злочинну групу, яка переправляла ухилянтів за кордон

Співробітники відділу міграційної поліції спільно з оперативниками управління карного розшуку, відділу кримінального аналізу та оперативними співробітниками Чернігівського прикордонного загону викрили злочинну групу, яка за гроші переправляла до країн Євросоюзу чоловіків, що ухиляються від мобілізації.

Про це повідомляє поліція Чернігівської області.

Читайте також: На Чернігівщині вручили відзнаки прикордонникам, які зупинили ворожу ДРГ

Правоохоронці встановили, що злочинна група, яка складалась з чотирьох громадян України, в період з лютого по липень 2023 року переправила за кордон близько 20 чоловіків призовного віку, які ухилялись від мобілізації.

Зловмисники підшукували чоловіків призовного віку, яких за грошову винагороду в розмірі від 3000 до 4000 доларів США вносили до телекомунікаційної системи «Шлях» в якості другого водія від товариства з обмеженою відповідальністю. Ухилянтам надавали транспортний засіб для перетину державного кордону Україн.

Злочинці підшукували водіїв, які на період дії воєнного стану мають законні підстави для виїзду за межі України. Їм пропонували роботу: виїжджати в якості пасажира в автомобілі з водієм, який внесений до телекомунікаційної системи «Шлях». Після перетину кордону, водії мали забирати гроші та повертатися на цьому ж автомобілі в Україну.

За силової підтримки спецпризначенців КОРДу та РПОПу правоохоронці провели 15 санкціонованих обшуків в оселях та приміщеннях зловмисників на території Чернігова, Ніжина та Києва. В ході обшуків поліцейські вилучили мобільні телефони, ноутбуки, банківські картки, сім-картки різних мобільних операторів, жорсткі диски та флеш накопичувачі.

Слідчим слідчого управління поліції області під процесуальним керівництвом Чернігівської обласної прокуратури двом особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених частиною 2 статті 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України). Зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до семи років.

Фігурантів затримано в порядку статті 615 КПК України.

Досудове розслідування триває.