ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові від 9 березня вводять диференційований тариф в автобусах: якою буде вартість?

Featured Video Play Icon

Чернігів запроваджує диференційований тариф у пасажирському автотранспорті. Так, від суботи, 9-го березня, вартість проїзду в міських автобусах при розрахунку готівкою становитиме 17 гривень, безконтактною банківською карткою або пристроєм із технологією NFC – 15. Водночас, для тих, хто користується електронним квитком, ціна не зміниться і залишиться, як і раніше, 12 гривень, більше того – власники транспортних карток зможуть суттєво економити при пересадці. Відповідне рішення ухвалили на засіданні виконавчого комітету, 29-го лютого.

Додамо, що попередньо воно пройшло регуляторну процедуру, а після погодження виконкомом було затверджено і начальником міської військової адміністрації.

Останній раз переглядалися тарифи 30 серпня 2022 року, тобто, вже більше року. За цей час суттєво зросли такі складові тарифу, як заробітна плата, перш за все зросла дуже суттєво, зросла вартість акумуляторних батарей, шин і паливо-мастильних матеріалів  Вартість для користувачів транспортною карткою, перш за все вона залишається така сама. Більше того, ще додається додаткова перевага – можливість безоплатної пересадки протягом 30 хвилин на інший автобусний маршрут, – повідомила заступниця начальника управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку Людмила Ніценко.

При цьому, вартість разового електронного квитка для школярів складатиме 5 гривень, та діятимуть пільгові транспортні картки. 

Як повідомляють у профільному управлінні, за актуальними розрахунками, проєктна вартість одного пасажироперевезення залежно від маршруту та пасажиропотоку на сьогодні коливається від 12-ти гривень до 32-ох гривень. Передбачається, що зміна базового тарифу і його диференціація стимулюватиме чернігівців переходити на більш прозору, безготівкову, систему оплати, кошти максимально доходитимуть до перевізника, відтак і місто менше компенсуватиме їм за надані послуги, йшлося на засіданні.

Цим рішенням ми збільшуємо виручку наших перевізників, тому що більше людей буде сплачувати карткою, відповідно, менше коштів по дорозі буде зникати. Я не хочу звинувачувати нікого, ні кондукторів, ні дай боже кого іншого, але там, де є готівка, там завжди можуть бути або дуже вірогідні зловживання.  А це недоотримують наші перевізники, ці кошти, відповідно, бюджет сплачує більшу компенсацію. У нас немає в цьому році можливості в бюджеті закласти не 75, а там 140 мільйонів гривень для того, щоб зупинити це, адже паливо дорожчає, заробітні плати зростають. Відповідно, перевізники просто цю компенсацію цієї різниці кладуть на бюджет міста, а в бюджета міста багато пріоритетів – в тому числі, підтримка Збройних сил України, в тому числі підтримка інфраструктури, в тому числі відновлення міста. І якщо ми всі кошти відправимо на транспорт – у нас просядуть інші напрямки, – зауважив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Що стосується власне транспортних карток, придбати їх можна у червоних кіосках “Чернігівпреса”, а містянам, які мають право на пільговий проїзд – оформити у департаменті соціальної політики міської ради, що на вулиці Івана Мазепи, 19. Електронний гаманець поповнюють за потреби, а зчитування відбувається при прикладанні до валідатора і обов’язкове при кожній поїздці.