ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові розпочали демонтаж двох зруйнованих ворогом шкіл

Featured Video Play Icon

Ці дві чернігівські школи на Подусівці вщент знищили росіяни на початку повномасштабного вторгнення. Там, де колись було чути сміх та гамір дітей, тепер самі руїни. 18-та та 21-ша школи не підлягають відновленню, а відтак місто прийняло рішення про їхній демонтаж. За цю справу взялися представники ПРООН у межах постійної співпраці з Чернігівською міською радою. Партнери повністю профінансували роботи, а також обрали підрядну організацію, яка вже приступила до їх виконання. Спочатку робітники розбирали покрівлю, а зараз вже перейшли до механічного демонтажу будівель.

Застосовується техніка: екскаватор, руйнівник, застосовуються малі екскаватори, великі екскаватори на 21 школі.Тобто там такого формату будівельна техніка, ну і автомобілі вантажні. Це доволі таки складно, тому що це є роботи з підвищеною небезпекою, – зазначив начальник дільниці підрядної організації “Енергетично-дорожнє будівництво” Степан Продивус.

Фахівці розробляють для кожного об’єкту індивідуальний підхід. До цього вони працювали у приватному секторі Новоселівки, Товстілісу, Киселівки, де рашисти також наробили немало лиха. У чернігівських же школах представники підрядної організації виконують роботу невеликими групами. У кожного — своє завдання. Обов’язковою умовою за регламентом від ПРООН є сортування сміття, для цього залучені окремі працівники, які щодня перебирають сотні кілограмів будівельних відходів.

Так як тут покрівля була зроблена з шиперу, азбест, він сортується в захисних костюмах повністю, спеціальних спицях, респіратори, захисні окуляри.Люди сортують його по мішкам, вони запаковуються. Потім на спеціалізоване сміттєзвалище.Інше будівельне сміття бетон, залізобетон, метал то він йде на одне місце складання, а цегла  йде на інше.Деревина, пластик, скло то вже  взагалі йде зовсім на інше звалище, – роз’яснив начальник дільниці підрядної організації “Енергетично-дорожнє будівництво” Степан Продивус.

Роботи з демонтажу шкіл завершать до кінця червня. Зараз міська влада працює над розробкою проєкту будівництва нового освітнього закладу на Подусівці замість знищеної школи №21. Будівля зможе прийняти понад тисячу учнів, також там планується створення бомбосховища за всіма сучасними стандартами. Щойно проєкт буде готовий – Чернігів активно шукатиме і залучатиме міжнародних партнерів для його втілення в життя.