Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові розпочалась наздоганяюча кампанія щеплень від кору, паротиту та краснухи

Featured Video Play Icon

Анна зі своєю шестирічною донькою прийшла на планове щеплення. Перед вакцинацією дитина пройшла обстеження, де їй виміряли температуру, послухали та перевірили лімфатичні вузли. Мати ж розповідає, що не пропускає жодного щеплення дівчинки та робить це для її здоров’я. 

– Це важливо в першу чергу, тому що це догляд за собою, за своїм здоров’ям, тому що вакцинація це єдиний спосіб забезпечити себе і убезпечити себе від смертельних хвороб як кір, паротит і так далі, – зазначає Анна.

З 24 липня у Чернігові та області розпочалась наздоганяюча кампанія щеплень від КПК – кору, паротиту та краснухи. КНП “Сімейна поліклініка” отримала понад 2000 доз цього препарату американського виробника. Зараз цю процедуру можуть пройти діти,  які пропустили одну чи дві вакцинації. 

– Ця вакцинація проводиться в один рік і в шість років – це за планом, а наздоганяюча кампанія для діто, яким виповнилось два роки і в них нема першого щеплення з двох років до 17 і для діток, яким виповнилося сім до 17, в яких нема другого, – повідомила  медична директорка КНП “Сімейна поліклініка” ЧМР Наталія Крючко.

– Після шестирічного віку, якщо дитина контактувала з хворим на кір, їй робиться бустерна доза, яка не враховується в цей перелік. Тобто вона тоді у рік і шість років робить щеплення від кору, паротиту і краснухи, – зазначила завідувачка першого відділення по наданню першої медичної допомоги КНП “Сімейна поліклініка” ЧМР Тетяна Андреєва.

За словами Наталії Крючко, кір – це небезпечне інфекційне захворювання вірусного походження,яке важко лікується та має серйозні наслідки. До таких хвороб відноситься також паротит та краснуха. Аби убезпечити дитину від ускладнень лікарі радять робити щеплення.

– Паротит – це захворювання вражає залози, в тому числі  статеві, також приємного в принципі мало. Краснуха вона і для вагітних, ви, мабуть, знаєте, що це важке та небезпечне захворювання для ненародженої дитини, тому для того, щоб вагітній жінці не захворіти повинна бути велика масу людей вакцинована проти цієї інфекції, – поінформувала медичний директор сімейної поліклініки Наталія Крючко.

Існують і протипокази,через які щеплення від КПК робити не можна, зазначає Тетяна Андреєва. Це діти, які хворіють на СНІД та онкологію. 

– Не можна робити щеплення якщо є тяжка реакція на попереднє щеплення, якщо дитина хвора на гостре захворювання, якщо дитина має серйозні протипокази неврологічного характеру. Це діти з тяжкими хворобами, – уточнила Тетяна Андреєва

Згідно з законодавством, дитина, яка не має необхідних щеплень, не  допускається до дитячих навчальних закладів. Тому лікарі закликають своєчасно вакцинувати дітей, аби уберегти від ускладнень та проблем зі здоров’ям.