НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові продовжують відновлення гуртожитку на Бобровиці: коли планують завершити роботи

Featured Video Play Icon

Демонтують старе вимощення та планують ґрунт, аби зовсім скоро встановити новий покрив і надійно убезпечити фундамент від опадів. У Чернігові розпочався наступний етап реконструкції пошкодженого гуртожитку, що на вулиці Шевченка, 246а. До відновлювальних робіт узялася підрядна організація, котра виграла тендер. 

– Відсьогодні ми почали демонтаж вимощення старого й будемо монтувати нове вимощення. Це буде щебінь, арматура, бетон на півтора метри завширшки. І також відвідні бетонні лотки. Це 313 квадратних метрів. Потім у нас є покрівля, 1146 метрів квадратних. Наступного тижня ще одна бригада приступає до демонтажу. Спочатку там є місця, котрі потрібно демонтувати. І потім монтаж м’якої покрівлі — руберойд і парапети, оцинкована сталь, – розповів виконроб Сергій Бондарець.

Крім того, з наступного тижня розпочнуть роботи із заміни мережі водогону, каналізації та опалення в підвальному приміщенні, а також капітальний ремонт трьох ліфтів у будинку. Запчастини для їхнього відновлення замовили в українського виробника.

Потім у нас є демонтаж пошкодженої плити перекриття. Це з тієї сторони, між третім та четвертим поверхом. Також у нас є ремонт вхідних груп, дві двері в прорізах, – додав виконроб.

Нагадаємо, ця багатоповерхівка в мікрорайоні Бобровиця під час боїв за Чернігів опинилася на лінії вогню. Її окупанти прицільно обстрілювали — з танків, авіації та артилерії. Відтак гуртожиток увійшов у десяток найбільш пошкоджених росіянами житлових багатоквартирних будинків. Улітку 2022-го місто розпочало аварійно-відновлювальні роботи, що дали змогу мешканцям пережити зиму у своїх стінах.

Тоді було проведено демонтажні та підготовчі роботи. Було відновлено контур будинку, який був дуже пошкоджений. Несучі стіни, плити перекриття, балконні плити, віконні блоки в пошкоджених квартирах, міжквартирні перегородки, двері до пошкоджених квартир. А також було укріплено зовнішню стіну з боку вулиці Шевченка, – зауважила представниця управління житлово-комунального господарства ЧМР Тетяна Корж.

Загальна вартість робіт, проведених у 2022–2023-му роках, склала майже 10 мільйонів гривень. На цей же етап відновлення, за словами Тетяни Корж, з міського бюджету виділили ще 9 мільйонів 178 тисяч гривень.

Аварійно-відновлювальні роботи, які виконує місто — це роботи, які забезпечують подальшу експлуатацію будинку, які закривають периметр для утримання теплоносія. І в подальшому вже люди у власних помешканнях можуть, залучаючи підтримку держави чи донорських організацій, проводити відновлення саме всередині квартир, – підкреслила Тетяна Корж.

Завершити ж усі заплановані роботи на Шевченка, 246а планують орієнтовно на початку жовтня.