ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові зросла вартість послуг на вивезення сміття: скільки платитимемо з 1 серпня?

Featured Video Play Icon

У Чернігові з 1-го серпня зросте вартість послуг з вивозу сміття, відповідні зміни затвердив виконком міської ради. Мова про збирання, перевезення, видалення побутових відходів, а також послугу з управління побутовими відходами.

Винесення цього питання зумовлено передусім прийняттям Закону «Про управління відходами»,низкою підзаконних актів на його виконання, як наслідок, проведенням конкурсу на визначення виконавців послуг зі збирання та перевезення побутових відходів, а також визначенням виконавчим комітетом Чернігівської міської ради КП «АТП-2528» виконавцем послуг з управління відходами, – повідомив юрисконсульт КП «АТП-2528» Микола Мороз.

Востаннє вартість послуг із вивозу сміття переглядали 2021-го. З того часу суттєво змінилися витрати комунального підприємства, зокрема, за три роки значно зросла вартість палива, електроенергії та автозапчастин, а також відбулося підвищення мінімальної зарплати. Відтак з урахуванням норм утворення побутових відходів, з 1-го серпня вартість послуги на одну людину становитиме від 40 гривень 30 копійок для мешканців багатоквартирних будинків, у яких установлені напівпідземні контейнери, до 48 гривень 73 копійок для жителів приватного сектору, що обслуговуються за безконтейнерною системою. Загалом, суми зростуть приблизно на 40 %. Оновлені платіжки чернігівці отримуватимуть уже з вересня.

Розрахунки виконано відповідно до чинної постанови 2023-го року № 1031. Вони перевірені управлінням економіки міськради, – додав Микола Мороз.

Крім того, виконком погодив передання в господарське відання КП «АТП-2528» ще 200-от сміттєвих баків, які Чернігів одержав як міжнародну технічну допомогу від ПРООН. Загалом, 16-ть тисяч таких контейнерів безкоштовно передадуть домогосподарствам приватного сектору.

Дякуємо ПРООН за допомогу нашому місту!  Попри всі складності, які очевидні для чернігівців, місто продовжує активно працювати з нашими партнерами. Партнери чітко знають, з ким спілкуватися, для них абсолютно зрозумілий формат роботи з місцевим самоврядуванням. Це очевидна історія. І жодні тимчасові органи чи інші державні органи не можуть перешкодити цій співпраці, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Допомога нашим захисникам і захисницям — пріоритет для міста. Ухвалили на засіданні виконкому й передачу генераторів для забезпечення нагальних потреб однієї з військових частин Збройних сил України.

Зараз будемо їм дрони передавати, 100 дронів завтра. РЕБи для них ми закупили, і раніше пилораму передавали, багато чого. І 20-ть генераторів — це важливо перед зимою передати. Тому дякуємо нашим захисникам, підтримуємо, реалізуємо їхні запити, – підкреслив Олександр Ломако.

Заразом виконавчий комітет 22-го липня підтримав надання матеріальної допомоги за успіхи в навчанні дітям-сиротам, позбавленим батьківського піклування, а також учням та ученицям, які мають статус члена сім’ї загиблого Захисника чи Захисниці України, за результатами другого семестру 2023–2024-го навчального року на загальну суму понад 263-и тисячі гривень.

Пропонується надати допомогу за успіхи в навчанні за результатами другого семестру 117 учням, зокрема, у розмірі 3196 гривень — 18 учнів, це за відмінні показники в навчанні. І в розмірі 2077 гривень 40 копійок — 99-ти учням, – зазначила заступниця начальника управління освіти ЧМР Олена Горна.

Принагідно Олександр Ломако закликав управління освіти розглянути можливість підвищення міських стипендій, які виплачують учням та ученицям Чернігова за високі досягнення в навчанні.

Треба нам збільшити ці виплати медалістам, обдарованим дітям, які призери всеукраїнських змагань, міжнародних, особливо. З наступного навчального року, щоб мивдвічі хоча б збільшили. Якщо це буде суттєво зростання, бо в нас збільшиться кількість обдарованих дітей, медалістів, то ми будемо радіти із цього. І нам не буде шкода цих грошей. Але дивлячись на цифри, які є зараз, то там не суттєва цифра, для міста вона глобально нічого не змінить, – зауважив  Олександр Ломако.

Погодили на виконкомі й рішення про надання компенсацій 20-м чернігівцям та чернігівкам за пошкоджені від російської агресії об’єкти нерухомого майна на загальну суму понад 2,5 мільйони гривень. Водночас ще 279-ти дітям встановлять статус постраждалих унаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.