Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові переосмислюють роль постатей Шептицького та Барановича

Featured Video Play Icon

Шукати нові сенси та популяризувати імена видатних діячів минулого. У Чернігівській бібліотеці імені Коцюбинського упродовж трьох днів будуть переосмислювати роль постатей Андрія Шептицького та Лазаря Барановича в історії України. Захід об’єднав науковців, краєзнавців та культурних діячів з Чернігова та Львова, створивши унікальну платформу для обміну досвідом.

У 2024 році ми познайомилися з представниками центру Шептицького міста Львова. Влітку була відкрита одна з виставок про пам’ятки, які втратила Україна в ході широкої війни. І далі почали думати, як ми можемо бути корисними, далі участь в Конгресі у Львові. Потім зрозуміли, що у нас є дві схожі постаті – Андрей Шептицький у Львові, і Лазар Баранович у Чернігов, – розповідає заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР Катерина Литвин.

Лазар Баранович – непересічний церковний та культурний діяч, письменник та вчений-богослов. Саме його задум про створення навчального закладу в нашому місті сприяв будівництву Чернігівського колегіуму. 

Лазарю Барановичу науковці завжди приділяли значну увагу, але, як на мене, принаймні на сьогодні, це далеко не поцінована постать і в науковому контексті, і в контексті суспільно-політичному. Це Чернігівський архієпископ, деякий час місцеблюститель Митрополичої кафедри Української, один із центральних персонажів політичної історії України, і церковної історії України другої половини 17-го століття, – зазначив  професор Національного університету “Чернігівський колегіум” імені Т.Г. Шевченка Олександр Коваленко.

Переосмислювати історичні постаті важливо для розуміння їхнього внеску у розвиток міста та країни в цілому, переконані науковці. Розказати чернігівцям та чернігівкам про іншого видатного релігійного діяча запросили культурологиню зі львівського Центру Шептицького Ярославу Яковлєву. 

Ця людина жила і творила, і змінювала світ під час міжвоєнних періодів, під час війни. За його митрополичих часів він пережив сім разів зміни влади у Львові. Це так само вчить нас культурній дипломатії і загалом розуміння, як ми маємо гуртуватися в часі війни і небезпеки. Сьогодні для України постать митрополита Андрея Шептицького, на нашу думку, є не до кінця визнаною і усвідомленою, – зауважила культурологиня Центру Шептицького Ярослава Яковлєва. 

Пані Ярослава підкреслила, що дослідження постаті Шептицького та перейняття досвіду у подоланні складних політичних ситуацій може бути особливо цінним для сучасного українського суспільства. Організатори планують приділити увагу розробці стратегій для популяризації інтересу до історії серед молоді.

Сьогодні це важливий вектор для того, щоби люди, які здобувають вищу освіту, розуміли, як вони можуть працювати і як знання, які вони набувають за партами університету, можуть у подальшому бути корисними в місті, в якому вони проживають, – відзначає заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР Катерина Литвин.

Організатори сподіваються: результатом зустрічі стануть не лише нові наукові роботи, а й конкретні проєкти, спрямовані на збереження історичної пам’яті.