ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові ліквідовують наслідки російського ракетного удару: допомогу нададуть всім постраждалим

Featured Video Play Icon

Вранці 19 серпня росіяни здійснили черговий акт терору. Пряме влучання ворожої ракети по обласному музично-драматичному театру забрало життя семи чернігівців, у тому числі шестирічної дівчинки Софії. Понад сотня містян — постраждали. У момент удару в приміщенні театру проходила раніше анонсована виставка дронів «Люті пташки». Цей захід організували фонд Dignitas, команда Victory Drones та Чернігівська обласна військова адміністрація. Люди, які перебували в будівлі, після оголошення повітряної тривоги — спустилися в укриття. Найбільше постраждали ті, хто опинився навколо епіцентру вибуху. Чернігівці, що прогулювалися з маленькими дітьми в парках, скверах неподалік, а також працівники магазинів, аптек та ресторанів, що знаходяться в районі Красної площі. Вони опинилися в зоні ураження вибухової хвилі.

Чернігівці чітко усвідомлюють, що в нас військовий стан. В умовах військового стану за безпеку, за аналіз загроз потенційних мають займатися військові адміністрації, коли вони вже створені. У нас у Чернігові їх цілих дві. Нахрєна тільки — це риторичне питання, тому що ми бачимо що їх цікавить, які питання. А коли доходить до безпеки — в усьому винна місцева влада, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

На наступний день після трагедії, виконуючий обов’язки очільника Чернігова Олександр Ломако провів засідання оперативного штабу із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації з керівниками управлінь та комунальних підприємств міста. Зазначивши, що основний пріоритет наразі — надати допомогу всім постраждалим унаслідок обстрілу. Станом на 12 годину 20 серпня відомо про 163 постраждалих. З них 7 — загиблих, 156 — поранених. 115 людей отримали амбулаторну допомогу. Зараз у лікарнях міста знаходиться 41 особа: 5 — у тяжкому стані, решта — середньої тяжкості. За словами директора Чернігівської міської лікарні № 2 Владислава Кухаря, медики з перших хвилин надавали людям всю необхідну допомогу.

– Що стосується на сьогодні, стаціонарних хворих — вони всі в більш-менш, є тяжкі, але стабільні. Інші теж знаходяться в стабільному стані, на різних ступенях процесу лікування та відновлення.  Всі працювали злагоджено. Медична допомога надавалася швидко та в повному обсязі, затримок не було й ми справилися із цим навантаженням, – повідомив директор КНП «Чернігівська міська лікарня № 2» Владислав Кухар.

У перші хвилини після ракетного удару, на місці трагедії були і представники місцевого самоврядування. Як розповів начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЧМР, усі служби цивільного захисту спрацювали справно.

– Сьогодні ми вже перейшли у фазу стабілізації, працюємо безпосередньо над вивченням потреб людей і із задоволенням цих потреб, – зазначив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЧМР Олег Шамрук.

Окрім пошкодженого обласного музично-драматичного театру, у якому проводилася виставка дронів, неабияк постраждав бізнес та прилеглі до епіцентру вибуху житлові будинки. На разі стоїть питання їх відновлення. Заступник міського голови Олександр Атрощенко, зазначив, що вже зафіксовано п’ять будинків, де пошкоджено дахи. Вони потребують капітального ремонту. Ці роботи фінансуватимуться з міського бюджету. Водночас допомогти чернігівцям готові й міжнародні благодійні фонди.

Ми зробимо в сховищі одного із закладів, в укритті, скажімо так, центр. І через відділ звернень громадян і через ЖЕКи: Деснянський, Новозаводський, ми донесемо до людей, постраждалих. Тобто ми не будемо робити оголошень з адресою, ми не будемо про це говорити публічно. Допомогу, яку вони пропонують це й кошти, і матеріали або роботи по усуненню пошкоджень. Там заміна вікон, можливо в когось проблеми зі стінами, меблями, це треба мати цю інформацію. І третє це чи продукти харчування, чи якась інша допомога. Плюс, я думаю, потрібна буде психологічна допомога, – підкреслив Олександр Ломако.

Унаслідок ворожого обстрілу постраждали й заклади освіти. Зокрема декілька садочків та школа № 3. Як зазначила директорка навчального закладу Олена Яковчук, вибухова хвиля пошкодила 15 дверей, до 300 квадратних метрів стелі, кабінети та 93 вікна. Через що з 1го вересня розпочати навчальний рік в очному форматі — заклад не зможе.

– Це не тільки розбиті, а це і вікна у яких ушкоджені механізми відкривання фрамуг, бо ті вікна, які стояли на провітрюванні, там фрамугу просто вишибло і, відповідно, вона залишилася ціла переважно, впала на парти, але механізм пошкоджений. Ушкоджено дуже серйозно спортивну залу, усі вікна вибиті, усе це скло опинилося на футбольному майданчику, який теж тепер ми, на жаль, не зможемо допустити мешканців громади туди, – поінформувала директорка школи № 3 Олена Яковчук.

Наразі комунальники продовжують прибирати дороги, тротуари, парки та прибудинкові території. Як розповів заступник начальника управління ЖКГ Євгеній Дейнеко, ці роботи вони розпочали 19 серпня, як тільки-но отримали дозвіл від ДСНС та правоохоронних органів. Тролейбусну мережу, що постраждала від вибуху відновили ввечері того ж дня. Зараз пасажирський транспорт курсує в робочому режимі.