НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові лікують унікальну 120-річну вишню-антипку

Featured Video Play Icon

Історичну вишню – антипку , що росте на древньому Валу підстрижуть та вилікують. Для виконання цієї відповідальної роботи запросили до Чернігова  відомого  українського арбориста  Володимира Вєтроградського. На його рахунку вже більше двох сотень врятованих дерев в різних куточках України. Більшість з них, як і чернігівська вишня, мають історичну цінність.

Висота  вишні – антипки   понад 10 м. Це дерево рідкісне. Чернігівці  у час цвітіння роблять тут фото сесіі. А зараз вона вже плодоносить. Ягоди вишні дрібні,  спочатку вони жовті, потім червоніють, а дозрілі – чорні. Їх переробляють для отримання запашної води, яку використовують у парфумерії та харчових барвниках. Приїхав арборист до Чернігова на запрошення КП ” Зеленбуд”. На підприємстві у рамках співпраці з екоактивістами створена  громадська рада. Тож  зеленбудівці та громадськість у питанні збереження цієї вишні для майбутніх поколінь були єдиної думки. 

Володимир Вєтроградський  лікуватиме вишню два дні. Каже у нього своя схема. Древні дідівські технології такі як замазування щілин  глиною чи бетоном з цеглою арборист не використовує. Запевняє, вони лише провокують  у дерева  карієс під бетонною пломбою.

 Якісна робота арбориста це, коли її не помічають, правильна обрізка дерев – своєрідне мистецтво, запевняє Володимир. Зеленбудівці  хочуть теж пройти майстер – клас у нього аби потім використовувати цей досвід у Чернігові. Громадські активісти з таким підходом солідарні.

Співпраця з представниками громади триватиме. Згідно з розпорядженням міського голови, їх запрошуватимуть на засідання  комісії з озеленення та видалення аварійних дерев  в  Управління ЖКГ.