Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові демонтують 4 пошкоджені багатоповерхівки, решту відновлюватимуть

Featured Video Play Icon

Дві тисячі сто тридцять приватних а також вісімсот п’ятдесят сім багатоквартирних будинків – такі цифри понівечених та зруйнованих рашистами людських домівок у Чернігові наводить профільна комісія на кінець червня. У складі співробітників міської ради, експертів будівельної галузі, поліції та ДСНС вона впродовж двох місяців робить те, на що уповноважені муніципалітети – попередні огляди помешкань та фіксацію пошкоджень. Зобов’язання ж компенсувати українцям збитки внаслідок війни з рф взяла на себе держава.

Загалом, за словами очільника комісії втрати по житловому фонду та інфраструктурі Чернігова за місяць бойових дій сягають приблизно 37-ми млрд гривень. І більше половини з цієї суми – шкода завдана саме будинкам.

Поки ж тисячі сімей залишаються без даху над головою, місто працює над тим, аби забезпечити їх бодай тимчасовим житлом. А також максимально відбудовує багатоповерхівки, побиті уламками та вибуховою хвилею, і ті, які через прямі влучання можна вважати аварійними, але в них збереглася міцність конструкцій. Адже коли на заміну їм зведуть нові невідомо, а людям треба десь жити.

За словами Ярослава Куца, наразі кінцева ціль усіх ремонтних робіт – підготувати будинки до зими, яка прийде незалежно від того, що відбувається в Чернігові і в Україні. Технічно за наявності газу та електроенергії, а також відсутності обстрілів ТЕЦ і котелень Облтеплокомуненерго, тепло зможуть подати до кожної адреси. А от обігріти – тільки за умови, що в приміщенні будуть закриті всі отвори – від дірок у стінах до скла у вікнах.

Для 181-єї особливо пошкодженої багатоповерхівки, серед яких 145 безпосередньо з попаданням ворожих снарядів та мін, місто замовляло експертні висновки, аби розуміти, чи можна їх відновити та експлуатувати. Так, чотири будинки по пр. Миру 249, Тургенєва 22, Жабинського 14 та Старовокзальній 2 повністю демонтують. 25 лагодитимуть в рамках поточного ремонту, решта підлягають капітальному. По них розробляють проєкти, реалізовуватимуть які вже не управителі, а підрядні будівельні організації. На ці роботи минулого тижня муніципалітет спрямував ще 100 млн гривень зі своєї казни.

Що стосується відшкодувань за ремонт квартир, то це якраз компетенція держави. Місто у свою чергу веде перемовини з різними благодійними організаціями, щоби встановити вікна хоча б для соціально незахищених верств населення. Натомість, щодо приватного сектору алгоритм дій органів місцевого самоврядування нині складається лише з обстеження і внесення даних до реєстру. Для цього по Чернігову працюють одразу кілька груп.

Так, за травень-червень вдалося відпрацювати основний масив домівок, але процес триває, бо є потреба в уточненнях а також огляді ще однієї категорії будівель.

Поки не визначено, чи потрібно для покриття державою збитків робити експертизи для приватних будинків, але за словами Сергія Калюжного, ліпше все ж таки мати якийсь завірений документ із висновками фахівців.