НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Тижневе святкування Масляної

Featured Video Play Icon

Масляна  або Колодій – одне з найдавніших народних свят, присвячене  проводам зими й зустрічі весни. Святкування  безпосередньо прив’язане до Великодня, розпочинається за тиждень до Великого посту і триває впродовж семи днів.  Цього року початок  Масляної  припав на  8 березня і  продовжиться  до 14 березня   включно. В цей час зазвичай влаштовують народні гуляння, печуть млинці й пригощають ними своїх рідних та друзів. Кожен день масляного тижня має свою назву і призначення. До прикладу, у вівторок – день загравання. Цього дня прийнято заводити веселі ігри та пригощати за організовані веселощі млинцями.

Під час тижневого святкування дотримуються  усіх обрядів та традицій. Зокрема, в останній день роблять  опудало Масниці – велику ляльку із соломи, вдягнену у жіночий одяг і спалюють її , як уособлення зими, прагнучи розбудити весняну природу.

Збереглися цікаві традиції і на Чернігівщині. Про зустріч Масляної  у селі Льгов, стародавні обряди та урочистості, що славлять Колодія, дивіться на нашому телеканалі у спеціальній програмі «Віз без віз» 10 березня  о 21.20.