НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Творчість живописця Миколи Гусаченка представлена в художньому музеї

Featured Video Play Icon

З фондів художнього музею відкрилась виставка, присвячена творчості українського та радянського живописця, Заслуженого діяча мистецтв Кабардино-Балкарської республіки Миколи Гусаченка. Картини потрапили до Чернігова на початку 90-х років з приватних колекцій, зокрема, сина художника.

Картини відображають різні періоди життя художника-Київський, де він навчався майстерності, Горлівський, де працював, а також Кабардино-Балкарський, де керував першою в республіці образотворчою студією. До наших днів дійшла особлива робота майстра “Натюрморт з наковальнею”.

Мистецтвознавці того часу відмічали яскраво виражений, легко впізнаваємий, своєрідний почерк Миколи Гусаченка. Як учень Федора Кричевського, художник зберіг стильові особливості його школи. Підтвердженням цього є картина “Пряля”.

Починаючи з 1922 року митець брав участь у чисельних виставках у Києві, Харкові, Москві, Нальчику. У оновленій залі художнього музею представлені 19 живописних та дві графічні картини Гусаченка, а також 6 робіт його учнів.