Факт-новини: оперативні сюжети

Цьогоріч в Чернігові у переліку ремонтів доріг – 277 вулиць і провулків: де вже стартували роботи?

Featured Video Play Icon

У Чернігові розпочали поточний ремонт доріг. Першими гарячим асфальтом закривають попередньо підготовлені ділянки проспекту Миру – другий день поспіль тут, від обласної лікарні до виїзду з міста, працюють бригади “АТП-2528”. Комунальним підприємством проведені необхідні тендерні процедури.

Серед сотень вулиць, що потребують робіт у цьому році, одна з пріоритетних – частина Любецької від Ріпкинської до Широкої, через об’їзд якої вищезгаданий проспект стоїть у заторах. Реконструкція водогону там вже завершена, і як повідомили на загальноміській нараді, 9-го квітня, у перших числах травня дорожники планують почати відновлення покриття.

Треба внести проєкт рішення про продовження перекриття до 30 травня. Я думаю, що якщо все буде добре з погодними умовами і ніхто не буде заважати, тридцяте травня – перші числа червня Любецьку мають завершити і відкрити. Це трошки зменшить навантаження, — каже Олександр Ломако, в.о. Чернігівського міського голови.

Так само, у травні, згідно з графіком, мають почати ремонт іншої важливої для Чернігова магістралі – вулиці Івана Мазепи, що пролягає промзоною з великою кількістю підприємств та нині є основною для заїзду і виїзду з міста. Мова про відрізок від КСК до кола з Ціолковського включно. Тут планують працювати посмугово і без перекриття руху орієнтовно за три місяці замінити бордюри, фрезуванням зняти та перекласти верхній найбільш зношений шар асфальту, каже в.о. міського голови:

Там є дуже велике у нас питання по шляхопроводу. Зробити його нормально у нас нема ні грошей, ні можливості зараз, я не знаю скільки це буде коштувати – півмільярда гривень, можливо, трошки менше. Але, хоча б частково, там зробити заміну покриття, тобто теж фрезування і …одним шаром 5 см зробити його треба, бо там теж їздити неможливо.

Термінового ремонту потребує і ряд перехресть, що теж у поганому стані. Зокрема, Мазепи з Музичною – там роботи стартують після заміни підземних комунікацій, Лук’яненка-Грушевського, а також розв’язка з нефункціонуючим блокпостом. За словами Ломако, якщо його не прибиратимуть, відновлювати покриття немає сенсу, бо важка техніка постійними маневрами швидко його зруйнує. З приводу ще одного об’єкту – мосту через Стрижень на Кільцевій, знищеного під час активних бойових дій, він також доручив подаватися на платформу DREAM і намагатися залучати державне фінансування, адже реалізувати такі проєкти власним коштом місту не до снаги. 

Ну, процес пішов. Я думаю, що ми в цьому році те, що запланували зробимо, – зазначив Ломако.

Загалом, у переліку ремонтів на 2024-ий – 277 вулиць і провулків, в тому числі приватного сектору, на які передбачено 173 млн гривень. В останні роки перед повномасштабним вторгненням ця цифра сягала півмільярда гривень.

Ціни тоді були трошки нижче, а дороги були в цей час в місті значно кращі, тому що по них ще не їздили танки, не було два роки без ремонтів взагалі, було 400-500 і це в принципі, нормально для міста – поступово, коли був план оновлення всіх доріг,  400-500. Зараз….щось ми можливо додамо, там 200 хай буде. Ну, 200, це в тому стані що є, десь третина мабуть від того, щоб було б треба по хорошому направити. Але ми не можемо, тому що в нас коштів більше нема….і зрозуміло, що по пріоритетах, ми робимо тільки там, де найгірші дороги, – сказав в.о. міського голови.

До того ж, як зазначив в.о. міського голови, йдеться лише про поточний ремонт найгірших ділянок, адже в такому стані, як зараз, ними не може нормально курсувати ні громадський транспорт, ні екстрені служби чи приватні автомобілі.