Факт-новини: оперативні сюжети

На шляху до спортивного Олімпу: як юні чернігівські легкоатлети змагалися за звання найшвидших і найсильніших

Featured Video Play Icon

«На старт! Увага! Руш!» У Чернігові на стадіоні «Юність» відбувся чемпіонат ДЮСШ «Україна» серед юнаків та дівчат із легкої атлетики. Турнір є першим етапом XXV (25-х) змагань серії гран-прі «Хто ти, майбутній олімпієць?». Цього дня юні спортсмени та спортсменки середньої та молодшої вікової категорії визначали, хто з них найспритніший у чотирьох дисциплінах — бігу на 60, 300 та 600 метрів, а також стрибках у довжину з розбігу. Загалом, за першість змагалися майже 300 учасників, як вихованці чернігівської спортшколи, так і атлети з області.

Сьогоднішні наші змагання відкриті — беруть участь спортсмени з Коропа, Мени, Нового Білоусу, Носівки. Ці змагання свого роду відбіркові, оскільки тренери-викладачі визначають тих кращих спортсменів, які будуть представляти наше місто та область на всеукраїнських змаганнях, — каже Ігор Григор’єв, директор КПНЗ «ДЮСШ “Україна”» ЧМР

У змаганнях узяли участь як діти, для котрих цей турнір — перший у житті, так і досвідчені атлети. Юна спортсменка з Мени Аліна Лавська вже має неабиякі досягнення. Зокрема, на Чемпіонаті України серед ДЮСШ та СДЮШОР із легкої атлетики в приміщенні, що відбулися в лютому, вона завоювала «бронзу» в п’ятиборстві, а також посіла 3-тє місце в естафетному бігу в складі команди Чернігівщини.

Коли я бігаю, я відчуваю себе вільною. Біг допомагає мені забути про все. Мені морально допомагає спорт. Я б дуже хотіла стати чемпіонкою України, а потім, може, поїхати на більш великі змагання, — каже дівчина.

Ще один учасник змагань — Антон Демченко. У січні вихованець ДЮСШ «Україна» на чемпіонаті в Києві здобув першість у бігові на 800 метрів. Розповідає: у спорті змалечку, а легку атлетику обрав, адже нею колись займався його батько.

Спорт — це життя. Підготовка до змагань — це важкі тренування. Вони в нас чотири рази на тиждень. Ми робимо розминку, спецвправи та багато проскорень, — ділиться спортсмен.

Попри ті умови, у яких виховуються легкоатлети, то результати, досягнення за останні п’ять років дуже високі. На Чемпіонатах України команда Чернігівської області завжди посідає призові місця. Попри те, що зараз один стадіон в області насамперед в обласному центрі, немає легкоатлетичного манежу, взимку дуже важко займатися, то мені здається, що ми супер молодці, — говорить Наталія Кривоус, головна суддя змагань.
Найкращих ателетів нагородили медалями, кубками та грамотами. Зокрема, Аліна Лавська виборола три «золота» в трьох дисциплінах. Упродовж двох місяців відбудуться наступні етапи гран-прі, після чого наприкінці травня на спортсменів чекатиме фінальний турнір, де будуть визначені призери, переможці та абсолютні чемпіони.