Новини

Цікавинки про сніжинки: як довго сніжинка подорожує від хмари до землі

Як народжується сніжинка у хмарі, як набуває мереживного візерунку, та чи випадає сніг з ясного неба.

Сніжинка повільно опускається на землю. Скільки триває її подорож від хмари до землі та чи випадає сніг з «ясного неба», розповіли в Українському гідрометеорологічному центрі.

 Долаючи шлях від хмари, вона пролітає від 50 сантиметрів до 2 метрів за секунду. А це в середньому 45 хвилин, щоб дістатися від нижньої межі хмари до земної поверхні. Але буває і інакше.

Читайте також: Прогноз погоди на вихідні 9–10 грудня: вогко, місцями дощі та сніг

Приземна температура не обов’язково повинна бути нижче 0°C, щоб випав сніг. Ключова мить настає, коли температура повітря нижче 2°C і в атмосфері достатньо вологи, щоб крихітні кристали льоду утворювалися в хмарах. Сніжинки починають опускатися під дією сили гравітації, тому швидкість падіння сніжинки залежить від її маси – чим вона більша, тим швидше падатиме сніжинка, а також від форми – пласкі широкі сніжинки зіштовхуються з опором повітря, тому їх швидкість сповільнюється.

Великими сніжинки стають, коли вони опускаються через вологе повітря, яке трохи тепліше за нуль, тоді вони плавляться по краях і злипаються, стають важчі та швидкість їхнього падіння зростає. Сніжинки, які так збирають переохолоджену воду під час спуску, ростуть і можуть долати майже 3 метри за одну секунду.

Дрібні, більш схожі на сніжний порох сніжинки, подорожують холодним сухим повітрям, вони легкі і майже невагомі, падають повільно, легко підхоплюються та перевіюються вітром і час польоту від хмари до землі може тривати кілька годин.

Крихітній сніжинці, щоб досягти землі, потрібно близько години і до цього часу хмара, з якої вона впала, цілком може зникнути з поля зору і сніг випадатиме ніби «з чистого неба».