ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Проєкт «Театр для діалогу» фінішував: чому навчилися чернігівські підлітки?

Featured Video Play Icon

Шістнадцятирічна Вікторія, студентка фахового коледжу економіки і технологій, завітала до Чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2. Вона разом зі своїми одногрупниками майже три з половиною місяця брала участь у проєкті  “Театр для діалогу: ми є світові партнерами”, а нещодавно презентувала глядачам та учасникам свою виставу. 

Сьогодні у нас була сценка, де ми показали стосунки між хлопцем та дівчиною. Дівчина безглуздо пожартувала, і це призвело до таких поганих наслідків. Хотіли цією сценкою показати, що це все не жарти, треба дбати про своє власне здоров’я, треба дбати про здоров’я партнера або партнерки, тобто, не лише про своє. Думати про наслідки, думати про майбутнє і не жартувати так, а бути більш такими комунікативними і все-таки проявляти щире, справжнє кохання, а не безглуздно жартувати і потім не знати, що робити, бо в кінці там воно призвело до розлучення, – розповіла учасниця проєкту Вікторія Страг.

Перед фестивалем вісім навчальних закладів міста пройшли курс тренінгових занять, індивідуальні та групові психологічні консультації. Учасники писали власний сценарій, відтворювали ситуації з реального життя – відтак показували набуті знання на фінальному заході проєкту. 

І також у межах цього проєкту, на базі цих навчальних закладів, підлітки займалися з психологами, займалися з соціальними працівниками, і це все теж для того, що вміти вчасно сказати “Ні”, дбати про свої власні кордони і мати навички психологічного самозахисту. Це дуже і дуже важливо зараз в такий складний час, – зазначила директорка Чернігівського навчально-реабілітаційного центру № 2 Регіна Гусак.

Нагадаємо, проєкт започаткували три роки тому на базі Чернігівського реабілітаційного центру №2. Згодом його поширили й на інші навчальні заклади  міста: професійно-технічні освітні установи та загальноосвітні школи. Його реалізували в межах програми малих грантів Благодійного фонду “Здоров’я жінки і сім’ї” та Міжнародної федерації планування сім’ї.

За словами практичної психологині та керівниці проєкту Ірини Шеремет, концепція полягає в тому, аби розповісти підліткам про довіру між людьми, відстоювання особистих кордонів, побудову здорових стосунків, застосовуючи методику “рівний-рівному”.


– У підлітковому віці, а особливо під час війни, коли посилюються ризики, які і так були в житті підлітків, дуже важливо, щоб вони отримали знання як убезпечити себе, як формувати стосунки, основи ненасильницького спілкування. Коли для них це перше кохання, то дуже важливо, щоб вони розуміли, які бувають засоби контрацепції для того, щоб їхнє життя було щасливим та без ризиків, які можуть їх спіткати, – підкреслила практична психологиня та керівниця проєкту Ірина Шеремет.

Наприкінці учасники проєкту одержали дипломи та символічні подарунки. Зокрема, організатори провели підліткам майстер-клас із розмальовування еко-сумок, на яких вони зображували яскраві візерунки та орнаменти.