Факт-новини: оперативні сюжети

Центр бізнес-консультування відкрився у Чернігові: яку підтримку надають?

Featured Video Play Icon

Розвивати власну справу та підтримувати економіку України. У Чернігівській політехніці відкрився центр бізнес-консультування «InfoUAction4WoMen» в межах реалізації програми “Забезпечення розширення економічних прав та можливостей жінок для відновлення та розвитку” (SEED). Проєкт надає інформаційно-консалтингову підтримку задля розширення можливостей для зайнятості, підприємництва, відновлення, економічного розвитку та створення нових джерел доходу в умовах воєнного стану. Простір зможуть відвідувати як підприємиці та підприємці, так і ті, хто ще тільки планує розпочати бізнес. Тут об’єднаються представники компаній, самозайняті люди, а також наймані працівники. Ініціатива реалізується французькою неурядовою організацією “Acted” за фінансової підтримки Уряду Канади.

– І в нас є такий напрям, який сьогодні відкривається – це центр бізнес-консультування.  Напрями різні, але всі вони спрямовані на те, щоб надати можливість місцевим мешканцям, зокрема жінкам, розвиватися в економічному просторі, посилювати свої можливості. І саме цей центр має надати за допомогою тренінгів, консультацій, додаткові можливості для розвитку, або, якщо бізнесу немає, власної справи немає, звернути увагу на цю сферу, і започаткувати, можливо, якусь свою власну справу, – розповіла SEED проектна менеджерка “Acted” Ольга Бойко.

Люди, які мріють започаткувати справи, незважаючи на ці обставини, умови, в яких є, дати їм ті інструменти, в яких є запит. Тобто, ключове, що ми робимо, це визначаємо потребу і, рухаючись від потреби, хочемо формувати запит навчальних програм, саме спираючись на реальну потребу і на шляхи вирішення проблематик, які виявлені в цілому регіоні і в різних громадах, тому що ситуація і особливості кожної громади різні, – зазначила голова правління ГО “Ліга ділових та професійних жінок України” Юлія Заїка.

В центрі реалізують три навчальні напрями, які спрямовані на різний рівень знань та можливостей: програма для самозайнятих осіб, аби підвищити їхню спроможність та стійкість; для стартапів в концепції “від ідеї до реалізації” та навчання для стратегічних управлінців компаній. Хоча простір орієнтований більше на жінок, доєднатися до нього можуть і чоловіки. Один із учасників, Сергій Лазар, зазначає: такі проєкти важливі як у воєнний, так і в мирний час, адже бізнес – основне джерело економіки країни.


Як кажуть американці, your network is your net worth. Тобто, твоя мережа знань, яку ти маєш, твоя мережа контактів – це взагалі твоя вартість як людини, як бізнесмена. І ця ініціатива в будь-якому разі допоможе згуртувати людей, однодумців, які в будь-якому разі зможуть знайти, якщо не щось нове для себе в плані бізнесу, то зможуть знайти контакти, за допомогою яких вони зможуть реалізувати подібні свої ініціативи вже в подальшому, – зауважив в. о. директора підприємства Сергій Лазар.

Ми розуміємо, що саме розвиток підприємництва, розвиток малого бізнесу є тим ключовим моментом для розвитку нашого регіону. Тому тут університет, як такий центр освіти, науки й інновації, стратегії, в якого, до речі, записано один із ключових моментів – це саме розвиток бізнесу, – підкреслив ректор НУ “Чернігівська політехніка” Олег Новомлинець.

Аби потрапити на навчання, необхідно подати заявку та пройти конкурс. Загалом, передбачається експрес-навчання 8-ми груп по 20 осіб для самозайнятих осіб та співробітників, а також 2-ох груп по 20 осіб для стартапів та стільки ж для діючого бізнесу.