ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Тролейбус до Сіверянки та постійна мережа маршрутів електротранспорту

Featured Video Play Icon

Від наступного тижня, а саме з понеділка, 8-го січня, 10-ий тролейбус, що нині курсує до Діагностичного центру, вперше за майже два роки має поїхати до району Сіверянки та своєї нової кінцевої – Лижної бази. На сьогодні фахівці ЧТУ повністю відновили тут всі електролінії та опори, вщент знищені ворожими обстрілами та бомбардуваннями у лютому-березні 22-го. А відтак, фактично, на всіх пошкоджених ділянках у Чернігові, які планувалося відремонтувати чи прокласти заново. Про це повідомив очільник управління транспорту на виконкомі 4 січня. Цього дня на засіданні затвердили постійну мережу маршрутів міського електротранспорту.

Даним проектом рішення пропонується вже затвердити постійно діючу мережу міського електричного транспорту, враховуючи те, що вже відновлено 84% контактної мережі – залишилося відновити контактну мережу в напрямку мікрорайону Подусівка, але ми прийняли рішення про те, що там будуть курсувати тролейбуси з автономним ходом. Тобто, можна казати про те, що закінчено відновлення втраченої маршрутної контактної мережі під час активних бойових дій в місті Чернігів, – зазначив начальник управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку ЧМР Олександр Рижий.

Різниця між нині діючою і затвердженою мережею, крім продовження 10-ки – маршрут №1, що після придбання необхідної кількості тролейбусів із запасом автономного ходу їхатиме від Подусівки до Діагностичного центру через проспект Перемоги і П’ятницьку. А також поновлення повного маршруту 8-ки після відкриття Любецької.

Загалом, під час активних бойових дій у місті різною мірою було пошкоджено чи зруйновано більше третини контактної мережі, відновлення якої стартувало одразу після деблокади, у квітні 2022-го. Всі ремонти та реконструкції виконувалися силами тролейбусного управління, суттєву підтримку матеріалами надали міжнародні партнери та благодійники. 

Крім того, продовжується робота в рамках державної програми “єВідновлення”. Цього дня на виконкомі погодили виплати ще для 36-ти чернігівців та їхніх родин, чиї оселі постраждали від російської збройної агресії. Загальна сума компенсацій – понад 3 млн 400 тисяч гривень.

Наразі на 1 січня в нас взято в роботу 882 заяви, відпрацьовано 804: 545 надання, 155 відмов, 60 зупинення, 44 поновлення. Загалом, нараховано 40 млн 561 тисяча 54 гривень, – повідомила начальниця відділу організації роботи з питань компенсації за пошкоджене та знищене нерухоме майно Оксана Болтян.

Триває у місті і процес встановлення статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Разом із останнім затвердженим списком його вже отримали 6279 осіб.