Факт-новини: оперативні сюжети

Трагедія на Валу: депутати вимагають відкритого обговорення резонансної події

Featured Video Play Icon

Вибух на Валу у Чернігові прогремів на всю Україну. Президент Володимир Зеленський закликав правоохоронців якнайшвидше з’ясувати причини і встановити винних у трагедії. Чернігівська обласна рада 7 вересня збиралася провести позапланове засідання президії.

Нагадаємо, 3 вересня на виставці зброї благодійного ярмарку спрацював гранатомет, постраждало 15 людей, серед яких 8 дітей віком до 12 років. Для звіту щодо розслідування резонансної справи в обласну раду викликали начальника ОВА, очільників поліції і прокуратури. Депутати мали б відкрито обговорити надзвичайну подію і напрацювати рекомендації для ОТГ щодо проведення масових заходів у воєнний час. Але засідання президії не відбулося.

Замість відкритого обговорення на засіданні президії в обласній військовій адміністрації провели закрите засідання ради безпеки області. Запросили і депутатів обласної ради, а після організували брифінг для журналістів. Після довгої дискусії, за словами Чауса, рада безпеки області прийняла рішення щодо обмежень в проведенні подібних заходів у воєнний час.

Про пошук винних у цій трагедії і хід слідства поінформував військовий прокурор Дмитро Барановський. За його словами саме військовослужбовці на прохання організаторів заходу на приватному авто самовільно доставили на виставку зброю. Затримали двох причетних до події військових, рішенням суду їх тримають під вартою.

Дана трагедія спонукала раду оборони області затвердити порядок проведення масових заходів на території Чернігівщини. Проте питань ще лишається багато. За словами Ніни Лемеш, депутати як представники своїх громад та виборців прагнуть не допустити подібного жахливого інциденту у майбутньому. І викликають начальника ОВА та керівників правоохоронних органів і відповідних структурних підрозділів ОВА на сесію.