ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Театральний сезон фінішує: Чернігівський облдрамтеатр запрошує на прем’єру

Featured Video Play Icon

Дев’яносто восьмий сезон для Чернігівського драмтеатру, якого могло не бути, попри все, стався і закінчується, традиційно, прем’єрою. Виставу “Алло” за однойменною п’єсою сучасного українського драматурга Сергія Пономаренка, яку гратимуть вже 27 та 29 червня, режисерка Маргарита Савенко поставила фактично за три тижні – на заміну тій, яку готували в рамках грантового проєкту, і що стала неможливою через мобілізацію наприкінці травня одразу сімох акторів. Про це повідомили шевченківці на підсумковій пресконференції.

Ми великий театр і в нас великі полотна, то навіть, відсутність одного актора вона завжди нам дуже-дуже б’є по наших по нашій роботі. Ми переорієнтувалися буквально впродовж доби, провели розмову з нашими британськими партнерами і взяли на себе зобов’язання випустити дві прем’єрні вистави. Це “Алло” в постановці пані Маргарити Савенко і одразу після нашої відпустки – вистава …”Молочайник” в постановці пана Андрія, – повідомив директор Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка Сергій Мойсієнко.

Це такий був експеримент як для мене, так і для акторів, коли ми зрозуміли, що часу обмаль, всі почали хвилюватися, встигнемо, чи ні. Але в нас всього два персонажі, це Марго та Фелікс, які живуть в бункерах після ядерного вибух.  Вони не бачать не одне одного, всю виставу спілкуються тільки по телефону і за рахунок цих розмов вони закохуються, сваряться, починають жити. Жити як звичайні люди, жити як люди, які жили до війни, – зазначила режисерка Маргарита Савенко.

За словами режисерки, незважаючи на сюжет картини, вона більше позитивна і романтична, та про те, що пережити все можна тільки разом.

На сьогодні у чернігівському театрі, як зазначив його директор, лишилося вісім акторів-чоловіків, п’ятеро з яких пенсійного віку, а включно зі звукорежисерами та монтажниками в лавах Збройних сил України служать 18 співробітників. Тож заклад переглядає репертуар, шукає і готує заміни, та ставить, зокрема, виключно жіночі п’єси, якою буде і згаданий “Молочайник”, що презентують у серпні.

Попри руйнування, яких зазнала будівля 19-го серпня минулого року внаслідок російського ракетного удару, театр з допомогою донорів і партнерів зміг зберегти своє функціонування і паралельно відбудовуватися: поступово замінити вікна та двері, систему опалення, перекрити дах та відновити покази у великій залі.

Зараз це складний період і безумовно, сьогодні, підводячи підсумки 98-го сезону хотілося більше говорити про творчість, але на нашу долю випав саме такий сезон, за який ми зберегли театр, в першу чергу, як не тільки приміщення, але як функціонально творчу одиницю, – зауважив режисер, художній керівник Андрій Бакіров.

Театр працює, театр не зупинився. Ми сьогодні граємо декілька вистав, які ми можемо грати, завтра ми будемо грати більше, післязавтра ще більше. Чернігівський театр це, дійсно, символ нескореності і боротьби заради українського мистецтва, взагалі, як твердження стійкості і готовності виживати і працювати в любих умовах, – підкреслив директор Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка Сергій Мойсієнко.

Загалом, у цьому театральному сезоні, починаючи від вересня 2023-го, чернігівський драмтеатр презентував чотири прем’єри і закриє його п’ятою, близько десятка концертних програм з оркестром, мав зимові і травневі гастролі на великих театральних майданчиках країни.