ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Сили ТРО шукають операторів дронів: навчатимуть тактиці і роботі з різними БпЛА

Featured Video Play Icon

Приїзд на позицію, кілька хвилин підготовки, далі збір та налаштування самого безпілотника. І ось, буквально за мить – пташка піднімається у повітря, аби стати другими очима українських військових.

Так підрозділ аеророзвідки 119-ої бригади територіальної оборони кожного разу відпрацьовує свої завдання. В зоні відповідальності – моніторинг місцевості, розвідка, виявлення позицій і об’єктів в тилу ворога, за потреби, коригування вогню, на озброєнні – різні за типом та характеристиками літальні апарати. 

Вони дуже потрібні, бо це очі. Ти не можеш із землі побачити те, що ти можеш побачити з неба , – розповідає військовослужбовиця сил ТРО“Лава”.

І, за словами операторів, їх роль в цій війні, що вже стала без перебільшень, війною дронів, зростає реально щодня.

Те, що було, наприклад, на початку, і що зараз – це дві різні війни…. Домінування FPV, домінування аеророзвідки, дрони з тепловими. Тобто, зараз не заховаєшся ніде. І що ворог нас бачить – що ми його бачимо, – каже військовослужбовець сил ТРО“Док”.

Легкі та маневрені безпілотники здатні виконувати масу задач, рятувати життя наших захисників і знищувати ворога. В умовах переважаючих сил противника технології – це те, що дозволить перемогти, впевнені бійці. 

Від лютого в Україні стартував новий, пілотний проєкт рекрутингу і навчання майбутніх екіпажів БпЛА для підрозділів Сил ТРО “Крилатий ЕскаДрон”. Цього тижня попередній відбір кандидатів почали і на Чернігівщині – тепер кожен може опанувати сучасну військову професію і посилити один із підрозділів ударних чи розвідувальних дронів.

Якщо людина має якісь здібності там до комп’ютерних можливо програм, чи скажемо, цікавиться сучасними технологіями – вона пройде співбесіду.

 Спочатку буде направлена для проходження базової військової підготовки Цей курс буде тривати приблизно місяць. Після цього людина надійде в цей підрозділ, тобто, конкретно на конкретну посаду вже там пілота, чи іншого спеціаліста. І вже після цього або буде направлена на навчання відповідно на пілота БпЛА, або в цей підрозділ прибудуть інструктори, які будуть навчати, як керувати дронами , – пояснив начальник служби зв’язків з громадськістю Регіонального управління Сил територіальної оборони “Північ” Григорій Мазур.

Долучитися до проєкту можуть усі охочі, чоловіки і жінки віком від 18-ти до 60-ти років, і вже під час проходження базової підготовки вони матимуть лист погодження на відповідну посаду і в частину. Тривалість власне фахового навчання – тактики застосування, пілотування та роботи з різними системами – до півтора місяця.

Так, військовослужбовець на псевдо “Комісар”, старший підрозділу, каже, до того, як потрапив на службу, навіть не знав, що таке дрони. Три дні інструктажу, далі онлайн-курси, практика – і зміг працювати на бойових. 

Коригував я артилерію з такими же “мавіками” зброси були, там гранати, воги кидали.  Зараз уже є більш удосконалені навчальні центри, є волонтерські програми дуже хороші є ударні коптери, є крила.  Це все потрібно тоже розвивати і якомога більше чим буде саме в нашому батальйоні чи в нашій бригаді, тим краще, тим більше ми спасемо наших хлопців і дівчат, – розповів військовослужбовець сил ТРО “Комісар” .

Замість того, щоб відправляти хлопців, які будуть на пузі метрів-метрів-і метрів повзти, краще ж підняти дрон. Це ну як на комп’ютері граєш: джойстик, екран, все є, все як треба, як на на іксбоксі чи на PlayStation – один в один, – уточнив  військовослужбовець сил ТРО “Док”.

Одразу на спеціальність пілота дрону восени 2023-го вирішила прийти і “Лава”. Каже, робота не складна, і той, хто дійсно хоче – може її освоїти. Окремий плюс – знання постійно можна удосконалювати на навчаннях.

Складається графік польотів, час, місце виїжджаємо на ту позицію, з якої ми літаємо, все розкладається, збирається, і починаємо летіти. Дивимось, що там у наших сусідів є, що там цікавого.  Я кайфую. Хоч у мене є якийсь присутній страх, але мені дуже подобається. Я рада, що я вибрала саме це, я не жалкую ні про що, – підкреслює військовослужбовиця сил ТРО“Лава”.

Детальнішу інформацію про те, як взяти участь у проєкті “Крилатий ЕскаДрон” і долучитися до підрозділів можна на офіційних сторінках регіонального управління Сил ТРО “Північ”.