НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

“Силуети на склі або Чернігів, який не зберігся”

Featured Video Play Icon

Мало хто знає, що більше 100 років тому на місці Катерининської церкви, праворуч від храму, була прибудована Покровська церква. Аби показати містянам та туристам пам’ятки, яких вже немає в обласному центрі, реалізується проєкт “Силуети на склі, або Чернігів, який не зберігся”.

Перший скляний стенд, на якому зображена якраз-таки вище згадана Покровська церква, з’явився днями за ініціативи управління культури і туризму міської ради, на алеї Героїв.

Виконаний стенд з антивандального скла, вмонтований у міцну металеву конструкцію. Встановили його за спеціальним кутом, де силует Катерининської церкви співпадає з малюнком на склі, в результаті чого можна побачити, якою саме була Покровська церква у той час. Версія є тестовою, встановили її за кошти мецената. Стоятиме тут вона до весни. За цей час її мають доопрацювати, каже начальник управління культури та туризму Чернігівської міської ради Олександр Шевчук.

За словами Олександра Шевчука, такі силуети – родзинка Чернігова. Адже у жодному місті України таких скляних стендів немає. У планах на 2021 рік – створити якомога більше таких силуетів і розмістити їх біля різних маловідомих історичних об’єктів. Наразі вже напрацьовано дев’ять макетів, автором яких є чернігівський історик Олександр Бондар. Бюджетні кошти на цей проєкт у цьому році не закладалися, тож управління культури і туризму активно подає заявки для залучення грантів.