НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Сучасне укриття, нові меблі та ігрові майданчики: роботу відновив ще один дитячий садок Чернігова

Featured Video Play Icon

Радісні моменти переживаємо, бо, нарешті, зазвучали дитячі голоси, дитячий сміх залунав — і дитячий садочок ожив, – зазначає завідувачка ДНЗ № 68 «Пізнайко» Ірина Казимир.

Цього понеділка в Чернігові свою роботу відновив ще один заклад дошкільної освіти — дитячий садочок № 68 «Пізнайко», що на вулиці Пирогова. У ДНЗ уже відкрили шість груп для малечі — три раннього віку, а також молодшу, середню і старшу дошкільні. За словами завідувачки Ірини Казимир, батьки вже подали 110 заяв.

Діти активно до нас підходять, чому ми дуже раді. Тому, усе ж таки, до вересня ми плануємо набрати щонайменше 9 груп дітей, – повідомила Ірина Казимир, завідувачка ДНЗ № 68 «Пізнайко».

Востаннє дитячий гомін лунав тут 23-го лютого 2022-го. Нагадаємо, під час авіабомбардувань цивільних будинків на вулиці Чорновола заклад зазнав руйнувань — вибуховою хвилею були вибиті майже всі вікна та двері, як наслідок, пошкоджень зазнала система опалення. Після вигнання ворога із Чернігівщини садок почали активно відновлювати.

Відтак за сприяння фонду «Партнерство за сильну Україну» замінили вікна і двері, дитячий фонд ООН UNICEF допоміг з облаштуванням безпечного освітнього середовища в укритті — ремонтом, новими меблями, дидактичними наборами та ігровими осередками. За кошт міського бюджету в садочку оновили харчоблок. За підтримки ж великих друзів міста — Латвійської Республіки — у ДНЗ встановили сучасні ігрові майданчики, а в групах з’явилися нові зручні ліжечка, матраци та комплекти постільної білизни для денного сну малечі, а також стільчики, вішаки для рушників і шафи для одягу.

Ми дуже вдячні Латвії за надану нам допомогу, за новенькі меблі, які дуже радують і діток, і дорослих, бо вони нові, екологічні. І діти мають змогу виховуватись у гарному, сучасному, новому оточенні, – підкреслила Ірина Казимир.

Як повідомили в профільному управлінні, сьогодні в місті працює 42 заклади дошкільної освіти. Загалом, Чернігів — серед лідерів за рівнем охоплення очною освітою, адже повноцінне відновлення та функціонування цієї галузі є вкрай важливим для майбутнього міста, а тому створення комфортного, сучасного та, що найголовніше в умовах сьогодення, безпечного навчального середовища — пріоритет для міської влади.

З огляду на обмежені можливості бюджету, пов’язані передусім із вилученням військового ПДФО, Чернігів активно співпрацює з міжнародними партнерами в питаннях відновлення та осучаснення закладів освіти.  Значну допомогу місту надають латвійські партнери. У межах укладеної угоди між дитячими садочками вже розподілили понад 3000 одиниць обладнання та меблів. Також місту передали 88 ігрових майданчиків чотирьох видів. Їх встановлять у 41-му закладі дошкільної освіти. Зокрема, чотирма новенькими майданчиками від Латвії вже активно користуються вихованці дитячого садочку № 32 «Веселка».

Наші нові майданчики круті і класні, – каже вихованка ДНЗ № 32 «Веселка» Маргарита.

Я дуже люблю гратися на цих майданчиках, – додає Ліза, вихованка ДНЗ № 32 «Веселка».

Дякуємо нашим друзям із Латвії! – каже Матвій.

Подивіться, які яскраві, гарні, сучасні. Дітям подобається. Вони на вулицю бігуть із великою радістю, щоби погратися. Це дуже велика підтримка для нас. Дякуємо! – підкреслює завідувачка ДНЗ № 32 «Веселка» Олена Сютікова.

Також у 32-му садочку завершується ремонт укриття. Роботами займається управління освіти спільно з UNICEF. За словами завідувачки, уже наступного тижня під час повітряних тривог діти проводитимуть час в оновленому безпечному середовищі.