НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Інформаційна безпека: У прикордонних громадах Чернігівщини з’являться нові мовники

Featured Video Play Icon

Що слухають і дивляться у прикордонних селах і містечках Чернігівщини? Здебільшого програми, що транслюються з Росії та Білорусії. Це підтвердили під час відеозв’язку і представники деяких ОТГ на нараді щодо інформаційної безпеки Чернігівщини. Зустріч проходила в обласній державній адміністрації за участі керівництва області та міста, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Питання національної інформаційної безпеки – надважливе. Після лінії зіткнення – одразу до прикордонної Чернігівщини приїхали представники Нацради України з питань телебачення і радіомовлення, зазначила її голова Ольга Герасим’юк. Світ змінився, але не законодавство про телебачення і радіомовлення. Регулятор має вплив лише на них, інтернет-ресурс – поза контролем.

Частина Чернігівщини відрізана від українського контенту вже не перший рік, наголошує Олександр Ломако. Люди дивляться і слухають програми з Росії і Білорусії, які ведуть пропаганду проти нашої країни.

Національна безпека – це не тільки Донбас і Луганщина, наголошували учасники наради. Має бути окрема програма щодо протидії проникнення телесигналів від сусідів. Яку інформацію отримують в прикордонні, залежить не лише від теле-, радіосигналу, а й можливості його прийняти.

Чернігівщина – північний блок-пост для країни. 459 км державного кордону області межують з Російською Федерацією і Республікою Білорусь. В області функціонує 57 ОТГ – різних за територією, населенням, можливостями. Ніна Лемеш наголосила, що коли ми говоримо про заборону чогось, то маємо подбати про альтернативу.

Представник Нацради України з питань телебачення і радіомовлення у Чернігівській області Ірина Сенченко повідомила, що в прикордонній зоні вже підготували частоти, які будуть виставлені на конкурс.

І все ж глядач, який має вибір, обере те, що йому цікаво. Тому телерадіомовникам треба наповнити ефір змістовним продуктом. Свій внесок в це зробила і Нацрада: запустила платформу з безкштовного обміну контентом.