ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Субсидії в неопалювальний сезон: що треба знати аби їх отримати?

Featured Video Play Icon

З 1 травня в Україні почали  призначати житлові субсидії та пільги, які надаються в неопалювальний сезон. Фахівці звертають увагу на те, що  переважній більшості людей,  які отримували допомогу в осінньо-зимовий період, субсидія призначається автоматично. Але є певна категорія громадян, яким необхідно звернутися до Пенсійного Фонду особисто.

-Це особи, які не отримували житлову субсидію в опалювальному періоді, якщо є  внутрішньо переміщені особи в складі господарства,   у разі оренди приміщень та сплати житлово-комунальних послуг, якщо в приміщенні проживає менше людей, ніж зареєстровано, або людина звертається за призначенням  житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого пічного та побутового палива, – пояснила начальниця відділу надання житлових субсидій управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг ГУ ПФУ в області Тетяна Кононенко.

Як пояснюють фахівці, таким особам треба звернутися із заявою та декларацією про доходи та витрати до уповноважених осіб виконавчого органу  міської ради, ЦНАПу або будь-якого сервісного центру  Пенсійного Фонду. Можна надіслати документи поштою на адресу органів ПФУ або через веб портал  електронних послуг,  мобільний застосунок Пенсійного Фонду, або через портал «Дія». Документи  треба подати до кінця червня. В іншому разі житлову субсидію призначать з місяця звернення. 

Також громадянам, які одержують житлову субсидію, важливо пам’ятати, про те, щоб вони нам повідомляли про усі змін, які відбулись в їхньому житті. Про майновий стан або про відкриття депозиту більше 100 тисяч, або про  здійснення покупки на 50 тисяч, тобто ці всі обставини впливають на розмір житлової субсидії, і визначення права, – уточнила Тетяна Кононенко.

Субсидія призначається автоматично, якщо людина не має боргів за комунальні послуги понад  три місяці на суму більше ніж 680 гривень. В разі заборгованості, субсидію призначають після реструктуризації боргу за зверненням громадянина.