ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Стійкі духом: у Чернігові презентували фотопроєкт про незламних містян

Featured Video Play Icon

Чернігів — місто стійких людей. Вистояв під час облоги й запеклих боїв, а зараз активно відбудовується та розвивається. Усе завдяки людям, які допомагали боротися з ворогом кожен на своєму фронті. Днями в муніципальній книгарні відбулася презентація фотопроєкту в межах ініціативи «Чернігів — стійке місто. Стійкий дух. Стійкий розвиток».

-Стійкість містам надають люди. І, власне, у нас з’явилась ідея фотопроєкту зі стійкими людьми, які залишились у місті, які так чи інакше підтримували життєдіяльність, допомагали іншим і місту вистояти, – зазначила представниця студії архітектури та дизайну Yakusha Studio Олена Власюк.

Мета проєкту — подякувати чернігівцям за стійкість і надихнути їхнім прикладом інших. За основу взято світлини фотографа Влада Спешилова, зроблені ним торік. Днями ж на вулицях Чернігова з’являться оновлені сітілайти з обличчями незламних містян.

-Героями цих фотопортретів є мешканці міста — це представники різних професій. Це й лікарі, це й пекарі, це й електрики, це працівники комунальних служб, це газівники, це працівники поліції, тобто всі мешканці, які кожний на своєму робочому місці, на своєму, так би мовити, фронті захищав місто, боронив місто, і проявив свою стійкість, незламність, – підкреслила депутатка ЧМР Наталія Хольченкова.

На презентацію завітали й самі герої світлин. У лютому-березні минулого року пекарка Ольга Опанасенко не припиняла працювати: відповідала за наявність сировини для випікання хліба. Ба більше — жила на підприємстві разом із сином. Марина Голик, медична сестра операційного відділення другої міської лікарні, і під обстрілами рятувала людські життя.

-Під час облоги міста ми працювали, тому що по-іншому ми не могли. Ми забезпечували місто продукцією, ми випікали хліб. Було дуже тяжко, але ми трималися, – згадує пекарка Ольга Опанасенко.

Ми виконували свою роботу. Я не можу сказати, що ми герої. Ми всі були на робочому місці. А хто б виконував, аби не ми? – розповідає медична сестра операційного відділення Марина Голик.

Нагадаємо, з квітня 2022 року команда архітектурної студії Yakusha в партнерстві із Чернігівською міською радою розробляє майбутню концепцію розвитку «Чернігів — стійке місто». Для оновленого позиціонування обрали саме слово «стійке». Воно поєднує минуле, теперішнє і майбутнє Чернігова.

-Це історичне місто, глибоке по цінностям, екологічне. Було запропоновано нове позиціонування для того, щоби пояснити туристам, інвесторам, міжнародним донорам, друзям, про що Чернігів в одному слові. І слово «стійке» означає різні аспекти, які ми пропонуємо в концепції підсилити — історичність і екологічність, – підкреслила представниця студії архітектури та дизайну Yakusha Studio Олена Власюк.

-Сьогодні ми виходимо на новий рівень — це й довготривала відбудова, і розвиток міста, залучаючи інноваційні технології і передовий досвід європейських країн, міжнародних партнерів. Дуже важливо побудувати нашу візію і концепцію розвитку на десятиріччя вперед. І тільки завдяки спільній згуртованості, завдяки віддачі, завдяки любові щирій свого міста, ми витримали, ми вистояли й можемо, дійсно, бути прикладом для інших міст, для інших країн, для всієї міжнародної спільноти, що Чернігів — місто герой, Чернігів — місто героїв, – наголосила депутатка ЧМР Наталія Хольченкова.

Організатори фотопроєкту «Стійкі духом» мріють, аби світлини незламних чернігівців побачили й в інших містах та країнах. Проте спочатку планують підтримати ініціативу Влада Спешилова — випустити книгу, яка міститиме фотографії та історії учасників і стане цінним вкладом у збереження пам’яті про героїзм містян.