Факт-новини: оперативні сюжети

Стартує третій етап реформи НУШ: які зміни чекають на середню освіту?

Featured Video Play Icon

Стартує третій етап реформи нової української школи. З 2027-го запроваджується трирічна профільна середня освіта (10–12 класи) за академічним та професійним спрямуванням. До 1 вересня цього року має бути затверджено плани формування мережі закладів освіти. Про цілі, першочергові кроки впровадження реформи  профільної середньої освіти йшлося на громадському обговоренні, яке Міністерство освіти і науки України в партнерстві  зі Швейцарсько-українським проєктом “DECIDE”  провели у Чернігові.

Ми наразі з Міністерством освіти розробляємо стратегію цієї реформи, дорожню карту. В цілому реформа триватиме 10 років. Зараз ми з вами перебуваємо на підготовчому етапі в дуже непрості часи. Триває війна, до того був ковід, падає демографічна ситуація. У нас надзвичайно багато проблем, але діти, які зараз вчаться в 6 класі в межах нової української школи, вони в 27 році підуть в 10 клас. І нам як суспільству треба до цього підготуватися, забезпечити відповідні можливості і високу якість освіти, – зазначила менеджерка проєкту “DECIDE”, заступниця голови ГО “DOCCU” Валентина Полторак.

Чернігів – третє місто, де провели обговорення реформи профільної середньої освіти та особливостей її впровадження. Адже наша область – є одним з пілотних регіонів у проєкті “DECIDE”. Експерти  допомагають громадам Чернігівщини  змоделювати ефективну мережу закладів освіти аби забезпечити її територіальну доступність.  

Це продовження реформи нової української школи, про яку ви мабуть вже знаєте, яка розпочалася достатньо давно. І 7-й  рік поспіль оновлюється зміст освіти в школі  – один клас за іншим.  З цього року  це сьомі класи, які йдуть з новими підручниками, за новою програмою навчатися. А в 27-ому році це будуть вже 10-ті класи. І на відміну від тих класів, які протягом цих 7 років оновлювалися, перші  класи мають бути вже частиною великого компоненту реформи шкільної освіти, як старша профільна школа, – уточнив заступник міністра освіти і науки України Дмитро Завгородній.

 Україна переходить до 12-річного навчання, як це відбувається в багатьох країнах світу. Відповідно у нас буде трирічна старша профільна школа. Багато хто з батьків вважає, що це просто додається рік, який матиме певну програму, каже заступник міністра освіти і науки. Насправді  10 клас буде адаптаційним. Діти, які йдуть в нову для них школу, – академічний ліцей або професійно-технічне училище, – матимуть цей перший рік для того, щоб краще опанувати обраний профіль, познайомитися з однокласниками, підтягнути знання.

Ми вважаємо, що в старшій школі дитина вже має мати власний вибір: це буде починатися з вибору власного профілю, наприклад, це може бути математичний, може бути СТЕМ. В рамках цього профілю будуть обов’язкові дисципліни, як обов’язкові для всіх, незалежно від того, який профіль обере дитина: укр. мова, історія України. Певний обсяг математики. Так і поглиблене вивчення цього профілю.  Потім в 11 класі і далі в 12 для дитини буде забезпечено ще більше вибору. Як предметів в межах свого профілю, так і предметів поза, – пояснив Дмитро Завгородній.

Чернігівська область є одним з пілотних регіонів у проєкті “DECIDE” і вже працює над плануванням реформи. Експерти допомагають органам місцевого самоврядування  змоделювати ефективну мережу закладів освіти. Планування академічних ліцеїв потребує розуміння необхідності змін та узгодження з громадами, щоб ухвалити рішення для підвищення якості освіти.

Ми вже понад 4 роки працюємо з територіальними громадами, майже 1400 територіальних громад є нашими партнерами. І, звичайно, на етапі громадських обговорень підтримали уряд для того, щоб створити таку комунікаційну платформу, яка би допомогла громадам висловити свою думку щодо цієї реформи, поділитися своїми проблемами, своїм баченням щодо того, як вони далі будуть цю реформу впроваджувати, – підкреслила менеджерка Проєкту “DECIDE”, заступниця голови ГО “DOCCU” Валентина Полторак.

Чернігів – місто-партнер проекту “DECIDE”, – одне з перших міст, де почали реформування освіти у 2020 році.  До повномасштабного російського вторгнення в Чернігові працювали 34 школи. Наразі в місті 31 заклад середньої освіти: чотири з них із 2020 року визначені як майбутні академічні ліцеї. У кожному закладі діє по 4–5 профілів для 10–11 класів. Два навчальні заклади працюють як спеціалізовані заклади освіти, один – як початкова школа, решта 24 — стануть гімназіями. Головна мета реформи – забезпечити свободу вибору для учнів, каже очільник управління освіти Чернігівської міської ради Василь Білогура. Вибору між академічним ліцеєм, де будуть готувати до вступу у вищі навчальні заклади, і ліцеєм професійного спрямування, після якого можна вийти на ринок праці. 

В напрямку цього, якщо говорити про місто Чернігів,  багато чого зроблено. Ми фактично реалізували вже програму трансформації мережі, і станом на 1 вересня 2024 року у нас уже вибудована мережа. У нас уже визначено 4 навчальні заклади, на базі яких буде створено академічні ліцеї, – повідомив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

У 2025 році розпочнеться пілотний проект щодо впровадження змін. В кожній області визначено навчальний заклад, який працюватиме за новими стандартами. На Чернігівщині це Чернігівський обласний науковий ліцей.