ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Скасування погоджень МВА, допомога Захисникам та перейменування вулиць – сесія міськради у Чернігові

Featured Video Play Icon

Чернігівська міська військова адміністрація більше не зможе блокувати питання життєдіяльності міста. На засіданні 41-ої позачергової сесії, 10 липня, депутати і депутатки затвердили зміни до Регламенту міської ради, а фактично – повернення до формату роботи за нормами, що діяли до серпня 2023-го, якими не передбачено погодження рішень з Чернігівською МВА як це було впродовж останнього року.

Як пояснив виконувач обов’язків очільника, причина цьому – відсутність співпраці, зловживання з боку військової адміністрації наданими їм можливостями і блокування окремих питань функціонування громади. З останнього назвав незатвердження Брижинським змін до бюджету щодо укріплення фортифікаційних споруд, встановлення когенераційних установок для проходження зими в умовах дефіциту електроенергії, а також відбудову каплички на Яцево. 

Ми побачили, що військова адміністрація взагалі не цікавиться питаннями, які пов’язані і з цивільним захистом, і з укриттями в місті, і з безпекою, і з ТЦК –  взагалі нічим вона не цікавиться. І ці зміни вона використовує виключно для того, щоб блокувати питання забезпечення життєдіяльності міста.  Ми повернулися до тих норм, по яких ми працювали до серпня минулого року. Ми залишили тільки норму в одній статті, що вони мають право звертатися з питаннями, які стосуються обороноздатності, безпеки і оборони, про що я говорив, і ці питання мають розглядатися на сесії міської ради. Тобто, ми їм залишили законодавчу ініціативу саме з цих питань, і це логічно, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

За словами Олександра Ломако, це рішення прийняте в рамках законодавства: право на місцеве самоврядування гарантоване 7-ою статтею Конституції України, яку на його думку донині діючий регламент порушував, і при введенні військової адміністрації її начальника не було наділено повноваженнями міської ради, міського голови та виконкому. 

Відповідно, був затверджений і бюджет міста на поточний, 2024-ий, за яким надалі житиме громада: в редакції до останніх змін МВА та з урахуванням тих, що лежали не підписаними – про підготовку до зими, обороноздатність і пам’ять військових, зазначив Ломако.

Я аплодую представникам громади, які повернули роботу міста в законне русло, в русло норм Конституції України і законодавства.  Я підписую це рішення, щоб воно набуло чинності прямо зараз, і прошу опублікувати його на сайті міської ради – є підпис, – підкреслив Ломако.

Понад три сотні квадрокоптерів, портативні РЕБи та мобільні системи електромагнітних перешкод, а також пульти керування, спеціальні fpv-окуляри і комп’ютерна техніка – загалом, майже на 10,3 мільйони гривень. Всі ці засоби та обладнання, придбані містом за заявками конкретних військових частин, вже найближчим часом посилять наших захисників і захисниць на різних напрямках. Рішенням сесії їх передали підрозділам Збройних сил та Нацгвардії як чергову партію допомоги від громади Чернігова.

ут сумарно біля 10 мільйонів, і це реальна відповідь нашої громади, що дійсно – гроші на ЗСУ. І цим рішенням, і всіма попередніми рішеннями, і всіма наступними рішеннями Чернігівська міська рада і громада міста наближає нашу перемогу. І ми дякуємо принагідно всім військовим частинам, які захищають нас. Велика честь вам допомагати і це наш обов’язок, – пояснив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

На пленарне засідання виносилося більше 60-ти питань, включно з додатковими, депутатськими запитами та різним. Більшістю голосів цього дня погодили перейменування ще 35-ти топонімів у Чернігові, і тепер у нас є вулиці Володимира Коваленка, Степана Бандери, Романа Шухевича, Соборності, Оборонців Чернігова та інші. Серед важливого, виконкому надали можливість затверджувати перелік військових формувань, яким надаватиметься підтримка з бюджету, без сесії, що пришвидшить допомогу, а місту – спрямовувати кошти на посилення енергетичної безпеки. 

Проголосували обранці цього дня і за договір між муніципалітетами Києва та Чернігова про фінансову підтримку на облаштування біля нашого міста оборонних споруд.

Всі знають ситуацію. Я звернувся до київської громади з проханням виділити нам кошти для будівництва фортифікаційних споруд навколо міста Чернігова. 25 мільйонів гривень Київрада проголосувала, договір Київрада затвердила, я цей договір з Віталієм Кличком підписав. Далі 3 червня МІНФІН погодив переведення цих коштів з бюджету Києва  в  бюджет Чернігова.  На жаль, 11 червня відкликав своє погодження для подальшого вивчення питання. Питання дуже важливе, Питання оборони Чернігова, питання на доручення ради оборони області і на доручення керівництва ОТУВ “Сіверськ” військового командування. Поки що, на жаль, воно заблоковано Міністерством фінансів, але я сподіваюся, здоровий глузд переможе і Мінфін довивчить документи і розблокує цей платіж. Для того, щоб ми змогли ці кошти отримати, треба затвердити цей договір, – зауважив Олександр Ломако.

25 млн гривень це половина від тих коштів, що за зверненнями військових потрібно направити на посилення існуючих фортифікацій і будівництво нових вогневих позицій. Про решту питань, розглянутих липневою сесією міської ради, дивіться у наступних сюжетах.