НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Окупанти завдали ракетного удару по Чернігову – репортаж з місця влучань (Відео)

Featured Video Play Icon

Вранці 17-го квітня Чернігів сколихнули вибухи: близько 9-ої ворог завдав ракетного удару по одному з густонаселених мікрорайонів міста, за попередніми даними, трьома “Іскандерами”. Під прицілом росії опинилася цивільна та соціальна інфраструктура – повністю зруйновано восьмиповерховий готель, під завалами якого ще можуть перебувати люди, пошкоджено 16 багатоквартирних житлових будинки, лікарня та університет, десятки автомобілів та бізнес.

Ми сиділи тут воно зразу мигнуло ми думали начебто молнія, а потім один удар ми попадали на підлогу, і давай. Дві стінки у нас там є, так ми туди під стінки одна на одну попадали коліна трохи болять бо ми на коліна попадали. Ну убираєм ставим на місце всьо убираєм що робить, – розповіла співробітниця аптеки Надія.

На місце одразу виїхали всі екстрені та відповідальні служби, триває пошуково-рятувальна операція. Станом на 16:00 відомо про 16 загиблих та 61-го постраждалого, серед них – діти.

Штаб з ліквідації наслідків ракетних ударів збиратиметься кожні дві години. За результатами першого засідання виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломако повідомив, що почалася перевірка мереж та обстеження пошкоджених квартир, людям надають всю необхідну допомогу. 

Всі служби на місці всі знають що робити і роботи по ліквідації наслідків тривають, працівники ЖЕКу вже почали обхід квартир які постраждали чотири бригади по вісім людей для того щоб визначити потребу в будматеріалах це ОСБ це плівка для того щоб максимально оперативно усунути ці наслідки і люди могли ночувати вдома. У кого такої можливості не буде вже визначене місце куди людей будуть на ніч тимчасово розселяти для того щоб вони провели ніч більш-менш в комфортних умовах. зараз буде організовано тут гаряче харчування для служб які займаються ліквідацією наслідків а також для тих хто цього буде потребувати. зараз відключені тут світло та газ ми постараємося визначити можливість і в другій половині дня до вечора там де можна буде включити тому що це дуже важливо вода є. Хочу наголосити що ці ракети які Росія запустила по чернігову сьогодні о 9:00 ранку це черговий терористичний акт проти цивільного населення тому що постраждала цивільна інфраструктура, – розповів в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Всі лікарні міста працюють в посиленому режимі, приймають і оперують поранених. Станом на 13-ту годину керівники медзакладів так прокоментували ситуацію:  

Сьогодні нам доставили 9 поранених, 3 з них у важкому стані, 6-ро – середньої важкості. В основному це мінно-вибухова травма з враженням голови, тулуба і кінцівок. Надана всім медична допомога, троє хворих прооперовано. Стан стабільний, – повідомив генеральний директор Чернігівської обласної лікарні Андрій Жиденко.

На цю хвилину до нас звернулося 15 постраждалих, з них 3 – госпіталізовано. Один знаходиться в реанімації, двоє в травматологічному відділенні з різними ступенями пошкоджень. Всі троє важкі, іншим було надана медична допомога і відпущено додому. Там різні травми, але такі з якими можна перебувати вдома. Це в більшості своїй – це переломи різних кісток, це забої, це черепно-мозкові травми, ну, і, мабуть, все, – сказав представник Чернігівської міської лікарні №2 Владислав Кухар.

Ще трьом дітям та одному дорослому надали амбулаторну допомогу в дитячій обласній лікарні. Також відомо, що серед загиблих 25-річна патрульна поліцейська Аліна Миколаєць – за інформацією міністерства внутрішніх справ вона перебувала вдома на лікарняному і отримала смертельне уламкове поранення. 

18 квітня у Чернігові оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Правоохоронці почали досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством – ч. 2 ст. 438 КК України. Прокуратура спільно з СБУ та поліцією фіксують наслідки удару.