Факт-новини: оперативні сюжети

Скандал з гуманітарною допомогою в Чернігові: в ОВА не реагують, а на складах псуються продукти

Featured Video Play Icon

Чернігівщина на порозі чергового скандалу навколо гуманітарки, який вже виходить на загальнодержавний рівень.

Прострочена і та, що добігає свого споживчого терміну. На складах колишнього Холодторгу у Чернігові псується гуманітарна допомога – багато коробок з консервами, крупами та борошном, дитячим харчуванням і навіть декілька генераторів…і це в той час, коли весь цивілізований світ допомагає Україні та українцям вистояти в боротьбі з агресором. Ще в березні приватні складські приміщення зайняли представники обласної військової адміністрації, -розповідає Вікторія Висовень.

Так площі, які орендують підприємці, перетворилися на базовий склад зберігання гуманітарної допомоги. При цьому, за словами Вікторії Висовень, не було укладено жодного договору з військовою адміністрацією, а відповідно не вівся облік. Хоча вона неодноразово зверталася до начальника ОВА В’ячеслава Чауса.

Відсутність обліку і призводить до ситуацій, що сталися наприклад в Запоріжжі, де керівництво ОВА підозрюють у розкраданні гуманітарної допомоги у промислових масштабах.

Вікторія каже, в порівнянні з квітнем-травнем, сьогодні на її складах залишається невелика частина вантажу – коробок 500. І дивується – що заважає її роздати людям?! І в той же час не боїться озвучувати цю інформацію публічно.

Серед складських приміщень є і окрема камера, на якій без відома власників, було замінено замок і вона тривалий час була недоступною.

Чернігівці і досі пам’ятають, що таке гуманітарна криза. Кожен ділився тим що мав, аби вижити. І поки сотні чернігівців з 5-ї ранку займали черги за продуктовими пакетами, в цей час тонни харчів фактично гнили, зачиненими на складах.

Вікторія каже, зверталася до Чауса за допомогою, адже вважають, що начальник ОВА має розуміти ситуацію.

Ми намагалися отримати коментар в Обласній військовій адміністрації щодо даної ситуації, проте відповіді так і не отримали. В той же час ,в матеріалі наших колег з телеканалу “Дитинець”, знайшли коментар від директора Департаменту інформаційної діяльності Андрія Подорвана. Цитату наводимо далі: За нашими даними, вказане вами підприємство надає послуги із зберігання продуктів для бізнесу, тут зберігали і зберігають гуманітарні вантажі багато підприємців, волонтерів та військові.

Також власники цього підприємства на свій розсуд, із квітня ц.р., розпоряджались приміщеннями, мали доступ абсолютно до всіх вантажів та приміщень, які прибували від різних фондів, структур в різний час.

Тому питання щодо конкретного товару просимо спрямовувати до власників підприємства, які і відповідають за його збереження.

Під час бойових дій у березні ц.р. тут зберігались продукти та товари першої необхідності, які доставлялись до Чернігова за координації Чернігівської ОВА. Це дозволило вберегти місто від продовольчої кризи та не допустити голоду. З інших порушених вами питань інформацією не володіємо, зверніться до тих, хто поширює цю інформацію».

Як повідомила нам власниця складських приміщень Вікторія Висовень, на даний час вона звернулася з відповідним листом до В’ячеслава Чауса. А також написала заяви до правоохоронних органів,щодо зловживання представників ОВА на гуманітарній допомозі та тиску на підприємців.