ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Скандал з гуманітаркою: волонтер звернувся до Президента через зловживання Чернігівською ОВА

Featured Video Play Icon

У Чернігові назріває черговий скандал з гуманітарною допомогою. Волонтер Олег Серик  на своїй сторінці у фейсбук публічно звернувся до Президента України з приводу можливих зловживань з боку Чернігівської ОВА. Даний допис лише за 3 дні поширило майже 8 тисяч людей. Ще у грудні минулого року, перебуваючи на одному зі складів, де зберігається гуманітарна допомога,  він звернувся до В’ячеслава Чауса з проханням дати можливість зібрати харчові набори для погорільців Новобілоуської  і Киїнської громад.

В кінці грудня місяця я приїздив сюди для отримання матрасів для погорільців. І  побачив на цьому складі разом з матрасами дуже багато цікавих речей – багато піддонів їжі, не буду її кількість уточнювати, тому що не рахував. Мені дали контактну особу – Оксану Тунік-Фриз. Я з нею здзвонився с сказав: я бачу у вас продуктів багато, вони не фасовані, їх треба фасувати. Якщо є така можливість, для погорільців Новобілоуського ОТГ і ОТГ Киїнка виділити продуктові набори. Погодження про видачу або невидачу цієї допомоги, цієї їжі, сказала Оксана Тунік-Фриз, приймає голова ОВА. Набираю голові, кажу, В’ячеслав Анатолійович, така ситуація, зараз на складі був, бачив те то і те то. Мені потрібно набори нафасувати для людей. Він каже,  погоджу, зателефоную Тунік-Фриз, щоб погодили. Але нічого не відбулося. Сьогодні у нас 12 число, повідомлення мої прочитані, але відповіді ніякої немає, – зазаначає волонтер Олег Серик.

Люди мають право знати. Якщо гуманітарна допомога не для сімей, які втратили будинки під час бойових дій  чи родин загиблих військових, то для кого вона тут лежить? – запитує волонтер Олег Серик.

Я важливіше, ніж родини загиблих військових і родини-погорільців, які залишилися на вулиці. Цю їжу і цю підтримку, яка надходить саме до нашої Чернігівської області, я не бачу, – зауважує Олег Серик.

Про волонтера Олега Серика в ОВА не чули. Радник голови Чернігівської ОВА Андрій Подорван вважає цю ситуацію справою самих  волонтерів.

Я не бачив. Єдине, що можу прокоментувати, що це якісь розбірки між волонтерами. І мені дуже сумно, що ця людина так вчиняє, – прокоментував радник голови ОВА Андрій Подорван.

Це не в перше, коли підприємці і волонтери звертають увагу на факти зловживання з гуманітарною допомогою на Чернігівщині. У серпні в Інтернеті з’явилися фотографії коробок від міжнародних донорів з наліпками  «за підтримки Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса та Дмитра Іванова». Ще більш резонансними стали, оприлюднені підприємницею Вікторією Висовень факти, коли на складах Холодторгу, які займала ОВА,  виявили тони не облікованого вантажу – прострочені продукти, дитяче харчування, заморожену продукцію. У вересні поліція відкрила кримінальне провадження про можливе незаконне використання гуманітарки з метою отримання прибутку.  Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію, яка виявила низку  порушень законодавства, як то закупівлю невідповідних продуктів, продаж товарів з ознаками гуманітарки, передачу 15 вагонів гуманітарної допомоги людині,  яка на момент її отримання перебувала за кордоном. Поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 367 Кримінального Кодексу України «Службова недбалість».

Нагадаємо, тоді голова ОВА В’ячеслав Чаус ситуацію не коментував. За тиждень після засідання ТСК з’явився офіційний коментар від вже згаданого Андрія Подорвана, з відповідями на кожен пункт допису очільника комісії – порушень не побачили.