ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Сертифікація вчителів у Чернігові: вперше стартувала реєстрація для викладачів базової школи

Featured Video Play Icon

Оцінити рівень професійних знань та навичок. У Чернігові вперше стартувала реєстрація вчителів базової школи для участі в сертифікації. Упродовж кількох місяців викладачі математики, української мови та літератури з різних шкіл міста проходитимуть зовнішнє тестування, самооцінювання власної майстерності та ділитимуться практичним досвідом із незалежними експертами.

– Є певні критерії для учасників. Вони не сильно вимогливі. Перш за все — учасник сертифікації має працювати за основним місцем роботи на відповідній посаді не менше двох років. Друга умова — учасник сертифікації має викладати предмети за новим державним стандартом, тобто має читати математику чи українську мову й літературу в п’ятих-шостих класах Нової української школи чи в пілотному сьомому класі, – розповіла начальниця управління Державної служби якості освіти в Чернігівській області Тетяна Маханькова.

У попередні роки процедура оцінювання професійних компетентностей була доступна лише для вчителів початкових класів. Як зазначили в Державній службі якості освіти в Чернігівській області, за 2019–21 роки сертифікацію пройшли тридцять три вчителі, з одинадцяти шкіл міста. Ще п’ять — у 2022-му.

– Для вчителів початкових класів уже пройшла сертифікація у 2023 році й найближчим часом буде визначено комісією пороговий бал. Зазначу, що максимальна оцінка в третьому етапі становила 140 балів і право на сертифікацію мали 60 педагогів, – повідомила Тетяна Маханькова.

Вчителі початкових класів 25-ї школи вперше взяли участь у сертифікації чотири роки тому. За словами директорки школи Наталії Кириленко, зараз у навчальному закладі працює десять сертифікованих педагогічних працівників. Саме вони є провідниками впровадження сучасних освітніх технологій.

– Зараз набирає обертів, у реаліях нашого часу, дистанційна освіта. Вчителі використовують різноманітні платформи й це не просто проведення уроків у режимі «Zoom», що на екрані діти, учитель біля екрану. Це дійсно застосування різноманітних методик, які дозволяють активно комунікувати дітям і вчителю. Усі методи, які були — інтерактивні: застосування Lego, застосування різних новітніх технологій, які активізують розумову діяльність дітей, – зазначила директорка школи № 25 Наталія Кириленко.

Перший етап сертифікації, а саме зовнішнє незалежне тестування, учасники проходитимуть очно, дев’ятого вересня. Наступні етапи вже дистанційно. Загалом проєкт розрахований на п‘ятсот викладачів з різних куточків України. Визначена квота для Чернігівської області цьогоріч становить чотирнадцять вчителів української мови та літератури, п’ятнадцять — математики. Як розповіла Тетяна Маханькова, вони очікують на значно більшу кількість охочих, а тому пропонуватимуть їм зареєструватися на вільні місця, які не обрали освітяни з інших областей.