ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

СБУ провела обшуки вдома у в.о. очільника Чернігова. Що шукали?

Featured Video Play Icon

Ранок вівторка, 5-го вересня, почався не традиційно – з наради і вирішення нагальних питань життєдіяльності Чернігова, а з чергових обшуків силовиків. Цього разу співробітниками Служби безпеки України у квартирі виконуючого обов’язки міського голови. Про це безпосередньо під час слідчих заходів у себе вдома повідомив Олександр Ломако на своїх офіційних сторінках, а згодом і у відеозверненні. 

-Збираємо дітей до школи, готуємося до роботи. Дзвінок у двері. Пʼятеро чоловіків прийшли з обшуком. Я попросив почекати, щоб зібрати та вивести з квартири дітей, аби вони не бачили, як в їхніх іграшках риються силовики, але питання, схоже, було дуже термінове і чекати ніхто не став. Зачитали ухвалу Шевченківського суду Києва – він в сотні кілометрів від Чернігова, але чиновникам з центру, яким наше місто як кістка в горлі, там було легше “порішать” та отримати дозвіл , – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

За словами в.о. очільника Чернігова, працівники СБУ хотіли з’ясувати деталі офіційного проєкту Міжнародного комітету Червоного Хреста з відновлення обладнання паливоподачі на Чернігівській ТЕЦ, що було зруйновано російськими окупантами у лютому-квітні 2022-го – такою була формальна підстава. Проєкт повністю фінансується та контролюється самими донорами, а меморандум про співробітництво Владислав Атрошенко підписував ще у грудні минулого року, коли єдиний майновий комплекс теплоелектроцентралі перебував в оренді приватної фірми “Технова”. Місто ж жодної участі в розподілі коштів чи проведенні робіт не бере, наголосив Ломако.

– Тобто, привід для обшуку взятий зі стелі, а от реальна причина, думаю, вам добре відома – це початок нового політичного шоу-сезону. Силовики прийшли, щоб передати черговий політичний привіт Чернігову. Історія яку почали з мера Владислава Атрошенка продовжується. Як бачимо питання не в прізвищі питання, не в Атрошенку чи Ломаці. Питання в тому, що Чернігів бісить політиканів з центру, – підкреслив Олександр Ломако.

Центральним ЗМІ Служба безпеки України факт обшуків коментувала наступним чином: слідчі заходи проводяться в рамках раніше відкритого кримінального провадження про зловживання на відновленні енергетичних об’єктів за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора. І наразі у декількох областях здійснюються понад 20 обшуків. 

Нагадаємо, попередні обшуки у муніципалітеті, а також вручення підозри заступнику міського голови Віктору Геращенку та взяття його під варту стосувалися придбання коштом громади трансформатора для чернігівської ТЕЦ замість розбитого російськими обстрілами, без якого неможливо було пройти зиму. Тоді СБУ відкрила провадження за статтями 111 і 113 ККУ “Державна зрада” та “Диверсія”, інкримінуючи посадовцям міської ради купівлю згаданого обладнання у посередника за завищеною ціною.

Цього дня Чернігів знову в заголовках і на обговоренні всієї країни. Про абсурдність порушеної ще торік кримінальної справи та продовження атак на місцеве самоврядування, паралельно з так званою “вибірковістю правосуддя”, одразу заявили низка відомих експертів, політичних і громадських діячів та народних депутатів. 

Наче шукають трансформатор, який Чернігів купив, щоб врятуватися взимку після обстрілів енергосистеми міста. Це вже якийсь абсурд. Ви трансформатор в будинку виконуючого обовʼязки навряд чи знайдете. Це повний цирк. Це погана історія. І це не те, чим має займатись влада, – написав народний депутат Олексій Гончаренко.

Демократія, децентралізація, успішна держава, де конкурують ідеї – ні, не чули. Звісно, нам розкажуть чергову «криваву» картину, де фігурант скоїв усі смертні гріхи. Байдуже, що потім з них до суду не дійде і половина, а те, що дійде – розсиплеться. Головне – наїхати, показати силу. Думаю, діти, на очах яких озброєні дядьки вриваються у їх дитячі кімнати, отримають викривлене уявлення про Україну, з подальшими наслідками, –  колишній міністр інфраструктури України (2016 – 2019 рр.), а нині воїн ЗСУ Володимир Омелян.

А екс-керівник Комітету виборців України та народний депутат 8-го скликання Олександр Черненко зазначив, що справа тут – у самостійності та ефективності обраної в Чернігові влади, і обшуки насправді мають йти у чиновників, призначених із центру.

Почекали два тижні після трагедії – російської ракетної атаки по драмтеатру і виставці дронів, яку благословила обласна військова адміністрація. Ціна халатності центральних та місцевих чиновників, які організували виставку – життя невинних людей.

Міська влада з перших хвилин трагедії включилася рятувати поранених, розгрібати завали, діяла… В цей час відповідальні за захід чиновники поховалися і не відсвічували. І до цих пір не покарані, – підкреслив Олександр Черненко.

За повідомленням Ломако, в ході обшуку в нього вилучили мобільний телефон. Побачити там зможуть, зокрема, світлину з вручення прапору Честі від ПАРЄ, зазначив він. І додав – Чернігів честь має.