ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Розширення міжнародної співпраці: Чернігів та Аахен офіційно стали партнерами

Featured Video Play Icon

Чернігів та Аахен відтепер офіційно – міста-партнери. Прямий відеозв’язок об’єднав одні з найдревніших міст України та Німеччини і дозволив їхнім представникам на відстані в понад дві тисячі кілометрів зробити історичний для обох громад крок – підписати угоду про співпрацю та встановлення товариських відносин між муніципалітетами.

Попри те, що Чернігів ставши рятівним щитом для країни у лютому-квітні був серйозно пошкоджений ворогом, знищено чимало підприємств, втрачено багато людей, основне у цьому партнерстві не фінансова підтримка, а дружба і досвід для побудови кращого майбутнього, зазначив Владислав Атрошенко.

Нам надзвичайно приємно, що в такий важкий період ви – німецьке місто Аахен – протягнуло нам руку допомоги і ми це дуже цінуємо. Найголовніша задача яка буде стоять перед Україною після закінчення війни – а ми впевнені, що ця війна обов’язково закінчиться нашою перемогою, перемогою України, то після перемоги в нас предстоїть ще одна війна – за розбудову сучасної європейської України. Тому я переконаний, що нам потрібно зробить дуже серйозні висновки як на рівні країни, так і на рівні муніципалітетів України, на рівні міст. І в цій дружбі я бачу саме німецький досвід, німецькі технології управління містом, німецькі підходи до багатьох речей, які можуть слугувати нам прикладом. Нас, як місто, цікавлять насамперед ті рішення, які втілив в життя Аахен у питаннях громадського транспорту, сміттєпереробки, генерації теплової енергії, а також водопідготовки, організації прибирання та внутрішньоміського простору, тобто те, що власне його формує, – зазначив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

І німецька сторона готова невідкладно почати тісніші перемовини та співробітництво за цими напрямками не лише на рівні комунальних установ, а й університетів, економічних спілок в межах профільних робочих груп.

Ми дуже вдячні і відчуваємо таку гордість за те, що нам дозволили бути корисними у відбудові нового міста особливо після війни. Основним завданням є звісно організація такого рівня життя для людей, яке б відповідало нормам, і щоб це було звісно для наших дітей місцем, в якому вони будуть раді зростати. Навіть якщо Україна та українські міста ще не належать до Європейського Союзу, ми все рівно хочемо зробити цей обмін між містами допомогти наблизити вас до цього розвитку і до швидкого вступу в європейський союз, – підкреслив  Мер міста Аахен Сібілле Койпен.

Налагодити партнерство між двома містами, а також дати йому дипломатичний старт вдалося завдяки сприянню спілки “Українці в Аахені”, почесною членкинею якої віднедавна стала і пані Койпен. Її представники і представниці також долучаться до діяльності робочих груп, аби зробити співпрацю максимально ефективною. Додамо, що для Чернігова це вже друга від початку 2023-го важлива угода, а сам Аахен – десяте серед міст-партнерів.