ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Розповіді про людей, постраждалих від війни: у Чернігові відкрилась виставка «Не помітних історій»

Featured Video Play Icon

Ключі від квартири з окупованого Бердянська, книга не повернута до маріупольської бібліотеки чи синьо-жовта стрічка, яку під час полону носив херсонець. У одному з торговельних центрів Чернігова відкрили виставку «(Не)помітні історії». На стендах —  розповідь про дев’ятьох українців, які пройшли через ворожий полон, депортацію, зазнали сексуального насильства, виїхали з російської окупації.  А також фото речей,  котрі  вдалося зберегти як пам’ять про минуле.

Міська рада спільно з фондом ООН у галузі народонаселення організувала дану виставку, яка мандрує містами України.  Це історії людей з інших міст, зокрема з Бердянська, з Херсону, з Донецька. Вони не подорожують разом із виставкою, але вони отримали послуги спеціалістів з центру врятованих, які відкриті в різних містах України. На жаль, Чернігів ще такого центру не має, але всі ці люди отримали кваліфіковану допомогу і продовжують жити на території України, розповіла головна спеціалістка управління у справах сім’ї молоді та спорту ЧМР Вікторія Тимченко.

Творчий задум виставки — показати речі героїв і передати глядачам відчуття їхнього внутрішнього болю та туги за рідним домом, який зруйнували чи окупували рашисти. Організатори змінили всі імена, аби забезпечити конфіденційність.

-Ця виставка важлива не тільки для Чернігова, вона важлива для всієї України, тому що ми всі один народі ми всі живемо в одній реальності. Тому нам важливо пам’ятати історії людей, які постраждали від війни, – підкреслила Вікторія Тимченко.

Виставку презентуватимуть чернігівським глядачам ще протягом тижня, далі вона поїде до інших регіонів України.