Факт-новини: оперативні сюжети

Розбір польотів за результатами перевірки ТЕЦ

Featured Video Play Icon

Лист Управління Служби Безпеки України в Чернігівській області щодо перевірки виконання  умов договору  оренди цілісного майнового комплексу комунального енергогенеруючого підприємства  «Чернігівська ТЕЦ” компанією “ТЕХНОВА” став приводом для   проведення засідання робочої групи. До її складу увійшли представники депутатського корпусу та міської ради. До обговорення запросили також співробітників СБУ  в Чернігівській області та ДСНС. Засідання  проходило відкрито, за участі журналістів. Ось окремі фрагменти офіційного листа , які озвучив Андрій Черненко.

– Управлінням отримано інформацію щодо зловживання  службовим становищем  керівництва підприємства  та розтрати коштів  інвестиційної програми Чернігівської ТЕЦ , фірмою ” Технова ” на 2018 рік по електротехнічному цеху, що привело до витрат понад 3 млн. грн  і не дало можливості провести ремонт електротехнічного обладнання.

Представник СБУ у Чернігівській області заперечив: ми не констатуємо винуватість чи причетність керівництва «Технови». Ми акцентуємо увагу, що такий факт мав місце. Порушення пожежних умов мали місце. Всі матеріали і акти перевірок передані в національну поліцію, яка підконтрольна прокуратурі оласті. Саме вони проводили слідчі дії. За результатами їх  роботи, справа закрита.

Голова фонду комунального майна ЧМР  Олексій Єпінін пояснив:  щодо розстрати коштів, за матеріалами досудового розслідування кримінальне впровадження закрито у зв’язку з відсутністю зловживань керівництвом підприємства та розтрати коштів. Постановою про закриття  впровадження у грудні 2019 року головним  управлінням поліції у Чернігівській області  зазначено, що за інформацією СБУ в рамках інвестиційної програми ТОВ «Технова» було  укладено ряд договорів  на монтаж та постачання електрообладнання. Кошти перераховані на рахунок підрядника, а роботи не виконані. Та за результатами розслідування  не здобуто доказів зловживань та встановлено  відсутність  кримінального правопорушення.

  Щодо порушень правил протипожежної безпеки, яких згідно з результатами останньої перевірки  ДСНС  у березні  2019 було зафіксовано 90, певні роботи з їх усунення вже проведені. Але представники ДСНС  не готові наразі сказати про те, як виконується їх припис.  Але, враховуючи вік ТЕЦ,  яка будувалася ще за радянських часів, і тому дуже важко вписується в  сучасні норми техніки безпеки, це  вимагає  розробки нового проєкту  протипожежної безпеки, –  акцентував керівник «Технови” Олексій Щербина. – Працюємо над усуненням зауважень, повідомляємо ДСНС про виконані роботи. Проведені перевірки стимулювали  керівництво підприємства  пришвидшити ці роботи, оголосити відповідні тендерні процедури, застрахувати майно міської громади.

  Чергова перевірка  відбудеться наступного тижня. Представники робочої комісії вирішили виїхати на Чернігівську ТЕЦ аби особисто  перевірити виконання приписів, зроблених Державною службою з надзвичайних ситуацій. Нагадаємо, компанія ” ТЕХНОВА”  підписала  25 грудня 2000 року угоду на 15 років на оренду комунального майна Чернігівської ТЕЦ з Чернігівською міською радою. У 2012 році  угоду було подовжено  до 20 жовтня 2023 року. Як повідомив її керівник, за цей час компанія сплатила близько 200 мільйонів грн. орендної плати до міського бюджету Чернігова.