ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Річниця визволення Чернігівщини: Президент України передав Чернігову відзнаку міста-героя

Featured Video Play Icon

Третє квітня, рік, як ворог зі своїм триколором і “русскім міром” були остаточно вигнані з Чернігівщини. Одну з найбільш болючих ран – село Ягідне під Черніговом і школу, в підвалі якої впродовж 27-ми діб російські військові утримували в повній антисанітарії і абсолютно нелюдських умовах без їжі та води 367 цивільних, з яких 50 – діти, цього дня разом із іноземними партнерами відвідав Президент України Володимир Зеленський. Тоді, 3 березня 2022-го, окупанти зігнали у ці менш ніж 200 квадратних метрів все село, аби зробити їх живим щитом проти наших захисників.

Це було нестерпно, тому що ви розумієте, як сидіти з опущеними ногами, ноги отікали, не хватало кисню, не було чим дихати. Діти почали кашляти перші, спочатку ми думали, що вони хворіють, а потім зрозуміли, що це пил. В заручниках росіян опинилися навіть немовлята – найменшому було 1,5 місяця. Одинадцять людей, не витримавши, померли. Ще десятьох розстріляли, – зазначив Володимир Зеленський.

Просто трагедія абсолютна: страждання, катування, нелюдське відношення до всього живого. Всі ці люди якимось чином в пітьмі, в темряві, жили, чекали назад Україну, чекали і писали все, що могли писати в темряві – прізвища тих людей, що загинули, щоб їх не забути, з датами, а діти писали рядки гімну України. Побачивши все це, можу побажати президенту росії провести залишок своїх днів в підвалі і з відром замість туалету, – підкреслив Президент України.

 Глава держави наголосив, що присутність на звільнених територіях наших партнерів надзвичайно важлива, адже через людей і наслідки воєнних злочинів можна побачити справжнє обличчя росіян і російської федерації. Та подякував усім, хто зумів пережити ці жахи та розповісти про них всьому світу. Окрема увага – незламному північному форпосту Чернігову, що від першого дня прийняв удар ворога і попри 38 діб облоги, постійних обстрілів та бомбардувань, став рятівним щитом для столиці. Відзнаку “Міста-героя”, присвоєну ще 6 березня минулого року, місту героїв в річницю визволення передав президент України.

-Саме тоді, рік тому, успіхи нашого народу в битвах за Чернігівщину, Сумщину, за Київщину відкрили світові правду про те, якою є Україна. Світ побачив не лише сміливість і рішучість українців, не лише те, які незламні українці й українки, а й те, що Україна здатна перемогти. Саме тут була підтверджена віра світу в Україну. Підтверджена діями наших воїнів та втечею окупанта. І для мене честь сьогодні бути тут, відзначити вас, відзначити боротьбу вашого міста Чернігова, в цілому – героїчної області. І хочу подякувати всім вам, хто наближає нашу перемогу, – наголосив Володимир Зеленський.

Державні нагороди – ордени та медалі – цього дня також знайшли своїх героїв – військовослужбовців ЗСУ, Нацгвардії, співробітників ДСНС, Нацполіції, Державної прикордонної служби. А також військових медиків та захисників навіть у госпіталі: заслужені відзнаки Володимир Зеленський передав і тим бійцям, які нині лікуються після поранень, отриманих зокрема на Донецькому напрямку.