Факт-новини: оперативні сюжети

Рейтинг зручності міст України. Як оцінюють Чернігів містяни?

Featured Video Play Icon

Радісне, розквітаюче, доглянуте, комфортне, сучасне та унікальне – так більшість чернігівців оцінює своє рідне місто. Це підтвердили результати сьомого щорічного Муніципального дослідження, яке проводилося Соціологічною групою «Рейтинг» з 12 травня по 3 червня у 24 обласних центрах України. Його результати презентували у Києві 17 вересня. Вони дозволяють оцінити динаміку розвитку регіону, а також виявити його сильні та слабкі позиції.

За останні шість років Чернігів з аутсайдера вийшов у лідери. Це підтверджують результати попередніх шести досліджень. За великим рахунком це аналіз роботи команди Владислава Атрошенка за час його каденції.

Чернігів за час муніципального дослідження з усіх обласних центрів показав найбільшу динаміку зростання. Це відзначили експерти ” Рейтингу”. Фактично від лідера опитування, міста Вінниці, Чернігів відділяють 0,3. Вінниця лідирує з показником -3,6, а у Чернігова – 3,3. При цьому, якщо взяти до уваги мільйони гривень ДФРР, які отримала Вінниця і не отримав Чернігів, порівняння буде вражаючими.

За якістю парків та скверів у Чернігова результат 3,4. Це найвищий показник у рейтингу. Другу сходинку посідає Харків. Лише один відсоток опитаних чернігівців хочуть бачити їх ще кращими. Решта дають високу оцінку. При цьому рівень розвитку промисловості люди вважають низьким. Досить невисокі показники отримали заклади культури міста. Четверті знизу рейтингу. Спортивні заклади на восьмій позицій, дитсадки на 14-й, школи на 18-й.

При цьому 53 % мешканці Чернігова стверджують, що влада ефективно використовує бюджет для розвитку міста. За цим показником Чернігів другий після Хмельницького. Більшість опитаних вважає, що місто розвивається у правильному напрямку.

При цьому лише 26 % містян вважає, що на відміну від міста, країна рухається не у тому напрямку. Містяни високо оцінюють роботу міської ради та голови. Рейтинг Владислава Атрошенка після виборів у жовтні ще зріс на 7 %.

Соціологи підкреслюють, що містам, які мають високі рейтинги, в майбутньому важче буде утримувати свої лідируючі позиції. І тут можна буде підтягнути наразі невисокі оцінки роботи поліції, прокуратури, СБУ, громадських організацій та волонтерів.