ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Ремонт доріг у Чернігові: на яких вулицях найближчим часом розпочнуть роботи?

Featured Video Play Icon

Вулицею Любецькою щодня рухаються сотні машин — тут на початку літа відновили дорожнє покриття та відкрили проїзд автотранспорту. Нині постало питання із облаштуванням тротуарів для пішоходів. Адже поблизу чимало магазинів, школа, житлові будинки. Чернігівці розповідають, що ходьба вздовж узбіччя завдає чимало незручностей.

Поки дійшла, так уже ноги всі грязні.Так що я думаю, що треба тут робити швидко.Вулицю зробили, то добре людям, я то тут не живу, не в цьому районі. Але все одно, я думаю, що, як то кажуть, в плачевному стані, – каже чернігівка Ольга.

Асфальт підняли, особливо там внизу на повороті на Ріпкинську, там тротуар внизу, там стоять калюжі. Потрібно робити. Тут теж немає асфальту, не те,що велосипедом, пішки не можна пройти, – зауважив чернігівець Анатолій.

Місто подбає про безпеку та комфорт пішоходів на Любецькій. Незабаром тут укладуть тротуарну плитку протяжністю понад 2 тисячі квадратних метрів. Про це під час щотижневої наради у муніципалітеті повідомив виконувач обов’язків Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Щоб не було криків, що під час війни в місті кладуть бруківку,то я одразу пояснюю, що це окрема історія,це зроблена дорога, там немає зараз можливості пересуватися для літніх людей, для людей з візочками. Це не якісь там додаткові витрати, це є в проєкті.Це не бруківку місто перекладає десь не потрібну, там де була бруківка, одну знімають, іншу кладуть.При всіх інших проблемах все одно в місті проживає 250-270 тисяч людей, які пересуваються ,яким потрібні більш-менш комфортні умови для проживання, – підкреслив в.о Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Ще одна важлива для міста магістраль – вулиця Івана Мазепи. Там дорожники завершили асфальтування шляхопроводу, зараз триває робота над встановленням  бордюрів. Потім же фахівці зрізатимуть старе покриття та вкладатимуть нове.

Десь наприкінці вже липня будемо починати проведення асфальтно-бетонних робіт по вулиці Мазепи від кола до кола. Багато питань перехрестя вулиця Музична – вулиця Мазепи, хочу зауважити, що поки водоканал не проведе заміну своїх підземних комунікацій,дорогу ніхто робити не буде.Як тільки підземна комунікація буде замінена, відразу дорожники виходять і робимо суцільним шаром вулицю перехрестя Мазепи і Музикальна, – повідомив начальник цеху з ремонту та утримання вулично-дорожньої мережі міста КП АТП-2528 Роман Давлеткужин.

На фініші роботи і на вулиці Мартина Небаби. За технічними правилами 40% дороги фахівці зробили поточним способом, а в подальшому на інших проблемних ділянках це буде вже ямковий ремонт. Завершили укладання асфальтобетонного покриття і на Широкій. Додамо, на швидкість виконання запланованих робіт впливає відключення світла, адже без нього не можуть працювати асфальтні заводи.

– Що стосується загальних поточних, скажімо так, робіт, корективи вносять відключення електроенергії,тому що асфальтні заводи відключають так само, як і фізичних абонентів. Тобто мінімум два рази на добу немає електроенергії, що вносить свої корективи. На сьогоднішній день закінчений поточний ремонт вулиці Небаби, закінчений ямковий ремонт вулиць Полуботка, Академіка Павлова та ряду інших, – зазначив Роман Давлеткужин.

На вулиці Михалевича, що поблизу Чернігівської обласної лікарні, ремонт дороги стартує з наступного тижня. Вже є відповідне рішення виконкому про перекриття автошляху для руху транспорту на період проведення робіт. Їх виконуватимуть на двох ділянках: від проспекту Миру до вулиці Волковича, а звідти вже комунальники рухатимуться до Єськова. Стан дорожнього покриття цієї вулиці чи не найгірший у всьому місті. Для ремонту Єськова створений окремий проєкт і цьогоріч передбачені кошти у бюджеті громади. Проте одна з частин цієї земельної ділянки перебуває у власності міста, інша — у Міноборони.

-Були прийняті рішення сесії, управління ЖКГ, виконкомом. По нашому наміру зробити ремонт цієї вулиці. Ми прийняли звернення, написали листи, там були робочі зустрічі з рядом структур у власності яких перебувається земля. Я тоді ще сказав, що якщо до літа воно не вирішиться, ми навряд чи в цьому році зробимо. Казали, що це буде швидко. Ну вже липень, немає рішення, і земля не передана місту, – зауважив в.о Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

В той же час, як повідомили в управлінні ЖКГ, на перехресті Єськова – Михалевича планують організувати круговий рух автотранспорту, а також розглядають можливість ремонту мосту в цьому районі. Також було проведено тендер на 65 мільйонів гривень для закупівлі асфальтобетонної суміші. 20 мільйонів підуть на матеріали для асфальтування доріг після проведення аварійних робіт низкою підприємств критичної інфраструктури, а також на асфальтування доріжок на кладовищі “Яцево” під час виконання робіт з його розширення.

-І 45 мільйонів це зміна специфікації, в зв’язку з тим, що змінилися види робіт, необхідно змінити тип асфальтобетонних сумішей, які будуть використовуватися. Десь були забиті тип Б, необхідний тип А.Але хочу зауважити, що ми оперуємо виключно тими коштами, які були виділені на початку року.Тобто ми не будемо додатково витрачати гроші, – уточнив начальник цеху з ремонту та утримання вулично-дорожньої мережі міста КП АТП-2528 Роман Давлеткужин.

Попри обмежений бюджет через вилучене ПДФО та постійну фінансову підтримку Збройних Сил України, місто ремонтує основні дорожні артерії, аби виправити дефекти покриття на ділянках, які перебувають у критичному стані та потребують нагального ремонту. Загалом, У 2024 році планують відремонтувати понад 250 вулиць і провулків, з їхнім повним переліком можна ознайомитися на сайті Чернігівської міської ради.