ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Ремонт багатоповерхівки на вулиці 1-ої танкової бригади фінішує

Featured Video Play Icon

Григорій Михальченко разом зі своєю сім’єю понад дванадцять років мешкав у будинку, що на вулиці 1-ї танкової бригади, 27 у Чернігові. Проте рідну оселю йому довелося покинути. Саме сюди на початку повномасштабного російського вторгнення у лютому-березні 2022-го влучило більше 30 ворожих снарядів, два з яких потрапили у квартиру чоловіка та фактично зруйнували її. Григорій згадує: під час обстрілів вдома нікого не було, адже усі встигли вчасно евакуюватися. Після відступу окупантів з околиць міста, чернігівець одразу почав рятувати вцілілі речі. 

–  Я сам із жінкою, почали меблі виносити ті, що залишилися, що можна було винести – ми винесли. А потім з місцевого бюджету фірма, яка приступила до відновлення будинку, то вони почали розбирати ці дві кімнати, і заново класти кут, який постраждав, і з цього почалося відновлення, – розповів мешканець будинку  Григорій Михальченко.

Нині у квартирі Григорія триває завершальний етап ремонтних робіт. Тут вже встановили двері та вікна, відновили пошкождені стіни та звели міжкімнатні перегородки. Залишилося лише прокласти внутрішні комунікації.  

На даний момент відновлення майже закінчено. У моїй квартирі роботи ще залишилися – це встановлення труб опалення, цим зараз займаються. Маленький ремонт, то він уже своїми силами буде, може після Перемоги буде якась компенсація. А потім внутрішні роботи, обої чи покраска, так то будемо своїми силами. А так все, загалом, робиться вчасно, – зазначив Григорій Михальченко.

На інших ділянках 14-поверхівки також працюють фахівці. Як розповіла виконавиця робіт підрядної будівельної організації Ольга Скирда, зараз відновлення проводиться у трьох напрямках: будівельники заливають бетоном стяжки на підлозі та облаштовують покрівлю даху, а інші майстри працюють над встановленням опалення. Нагадаємо, відбудову цього об’єкту розпочали майже рік тому. Тоді першим етапом став демонтаж пошкоджених конструкцій. 

Попередньо виконувалися роботи з демонтажу пошкоджених цегельних стін, пошкоджених плит перекриття, пошкоджених перехідних площадок. Вони всі відновлювалися, відновлювалися цегляні стіни, відновлювалися плити перекриття. Відновлювалася покрівля, перехідні площадки, балкони, лоджії, ліфтова шахта – це все відновлювалося. Найбільше було залучено, це десь чоловік 30, це коли було дуже багато роботи: демонтажі, монтажні відновлення, – зазначила виконавиця робіт підрядної будівельної організації Ольга Скирда.

Ольга Скирда каже: ремонті роботи планують завершити вже до кінця наступного тижня. За даними прес-служби управління ЖКГ міськради, на відновлення будинку на вулиці 1-ї танкової бригади знадобилося понад 20 мільйонів гривень.