ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Ракетний удар по Чернігову: пошкоджень зазнала і П’ятницька церква

Featured Video Play Icon

Один із символів Чернігова, П’ятницька церква, оговтується від наслідків російського ракетного удару 19-го серпня. Служителі храму  прибирають його, готуючись до великого християнського свята, Успіння Пресвятої Богородиці, яке віряни відзначатимуть 28 серпня. Церква знаходиться зовсім поруч з місцем вибуху “Іскандера” і була пошкоджена як ззовні, так і зсередини.

-Повибивало вікна, вибило двері другі, скло. Побило ікони. Була купа скла, купа пилюки, всього, – розповідає настоятель П’ятницької церкви отець Мирон.

В день ракетного удару чернігівці святкували Яблучний Спас. Багато містян завітали і до П’ятницької церкви, щоб освятити фрукти. Більшість із них врятував щасливий випадок – настоятель храму отець Мирон завершив богослужіння трохи раніше.

-Просто встигли на 10 хвилин раніше, і все. Люди вже майже розійшлися, 90% людей вже не було. Тому це людей врятувало, – зазначив отець Мирон.

Всі пошкодження, яких зазнала П’ятницька церква, зафіксувала спеціальна комісія заповідника “Чернігів стародавній”. Акт обстеження, який був при цьому складений, передали до правоохоронних органів та міністерства культури.

-Ми цю церкву орендуємо. Є хазяїн церкви, “Чернігів стародавній”. Вони прийшли, все задокументували, сфотографували, зафіксували. Це ж не так все просто і легко. Я думаю, що щось буде, чимось поможуть, – зауважив настоятель П’ятницької церкви отець Мирон.

За словами представника заповідника “Чернігів стародавній” Володимира Хомича, ремонт церкви буде непростим. Зокрема, вибиті вікна потрібно вставляти зсередини, а значить знадобиться риштування. Точна вартість відновлення храму наразі невідома, але зрозуміло, що без допомоги від держави та благодійників не обійтися.