ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Радіодиктант Національної єдності: як його писали у Чернігові

Featured Video Play Icon

Один текст. Один ритм. Уся Україна. 27 жовтня, у День української писемності та мови, чернігівці зібралися в приміщенні міської бібліотеки імені Коцюбинського, аби доєднатися до написання радіодиктанту національної єдності.

З аркушем і ручкою напоготові. Початок диктанту чекає працівниця книгозбірні Людмила Вересенко. Уперше до такої Всеукраїнської ініціативи жінка доєналася 12 років тому, і відтоді продовжує традицію.

– Намагаємося брати участь завжди. Підготовки такої особливої, правил, підручників, правопису, не було. Загалом, є шкільні знання, університетські знання і пишу для себе, щоби перевірити знання, – каже працівниця бібліотеки Людмила Вересенко.

Написала цьогорічний текст українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко, а от читатиме його актор театру та кіно Олексій Гнатковський, який нещодавно зіграв Івана Довбуша в популярній українській кінострічці.

– Чекаю з нетерпінням саме його прочитання. Минулого року була Ада Роговцева. Було цікаве прочитання, але трошечки нам було незручно. Мені особисто не зайшло її прочитання. – Був дуже сумний текст, було боляче читати, писати. – Хотілося, щоби був більш оптимістичний, більш із надією, тому що сумного нам у життя вистачає, – зазначила Людмила Вересенко.

Мить очікування і розпочинається написання диктанту. Чуємо всім знайому з дитинства фразу – «перше речення з абзацу».

Дороги України — переплутані нитки любові. Прошу записати.

Торік до написання радіодиктанту долучилися десятки тисяч людей, як в Україні, так і в різних куточках світу, проте за результатами надісланих на перевірку робіт координаторам проєкту, без жодної помилки не написав ніхто. Зараз чернігівці сподіваються на кращі результати.

Тут були дуже спірні моменти, коли вагаєшся, а часу немає вагатися. Треба написати так, як відчуваєш. Темп читання спочатку був гарний, ми все встигали, але в кінці, бачу, що ми не встигали. Трошки мабуть часу не вистачало, він пришвидшився в кінці, було складнувато, – зауважила Людмила Вересенко.

Свої роботи працівники бібліотеки планують надіслати на перевірку. Кажуть, результат для них — не головне, проте конкуренція присутня.

Звичайно, в перші ніхто не намагається потрапити, чи там написати все досконало, без помилок, але цікаво потім перевірити себе. Й «о, у мене всього дві помилки чи одна помилка». Це такий азарт своєрідний, – каже бібліотекарка Олена Терещенко.

За два дні текст диктанту оприлюднять у мережі. Головна мета такої щорічної ініціативи – об’єднати українців. Зараз це символічно, адже пишуть його як вдома чи на роботі, так і на передовій. Зазначимо, радіодиктант національної єдності започаткували у 2000 році й писали щорічно, 9 листопада, у День української писемності та мови. У 2023-му, внаслідок переходу на новий календар, дата Дня пам’яті Преподобного Нестора Літописця змінилася на 27 жовтня, а, відповідно, і час написання диктанту.