НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Проти посадовців Чернігівської МВА відкрили кримінальне провадження: у чому справа?

Featured Video Play Icon

Корупція у питаннях, пов’язаних із землею: проти посадовців Чернігівської міської військової адміністрації, яку очолює Дмитро Брижинський, поліцією порушено кримінальне провадження за ч. 1 ст. 364 – зловживання владою або службовим становищем. Відповідну інформацію наш телеканал отримав із власних джерел і направив інформаційний запит на адресу Головного управління Національної поліції в області.

Як свідчить джерело, справа відкрита за фактом того, що начальник МВА 23 лютого підписав розпорядження, яким одноосібно надав дозвіл на передачу в оренду трьох земельних ділянок ТОВ “Альянс міжрегіонального співробітництва”, керівником якого в реєстрі значиться Максим Черненок – позаштатний радник Брижинського та депутат Чернігівської міської ради від “Слуги народу”. Сам же Дмитро Брижинський в інтерв’ю журналістам зазначав, що діяв в межах своїх повноважень і ніякого конфлікту інтересів в нього немає.

Нагадаємо, саме ці земельні питання у міській раді пов’язували із блокуванням військовою адміністрацією компенсації перевізникам, що на початку травня призвело до часткової зупинки громадського транспорту. Попередньо, оренду ділянок не підтримала сесія, адже були несплачені податкові зобов’язання, тож начальник МВА зробив це окремим документом та висунув вимоги до управління земельних ресурсів та ЦНАПу підготувати проєкти договорів оренди та зареєструвати договори відповідно. Про це йшлося під час зустрічі з перевізниками у муніципалітеті. Посилаючись на закон, Брижинському відмовили – питання оренди земельних ділянок, які є власністю територіальної громади міста, вирішуються виключно сесією міської ради.

Після невиходу автобусів на маршрути, як повідомляли перевізники, через відсутність пального і можливості за нього розрахуватися, в.о. очільника Чернігова Олександр Ломако публічно звертався до Ради оборони області щодо відновлення роботи транспорту, а такожі до правоохоронців щодо перевірки наявності корупційної складової та ознак порушення закону в діях начальника МВА. 

Зазначимо, що ч. 1 ст. 364, за якою порушено провадження, передбачається пробаційний нагляд, обмеження або позбавлення волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на такий же термін, та штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.