ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Продукти, ліки, корми для тварин: чернігівці збирають допомогу постраждалим мешканцям Херсонщини

Featured Video Play Icon

Це все дитяче: серветки, підгузки, миюче. А ще дитяче харчування, аптечки першої необхідності, предмети гігієни, постіль, сірники та компактні плитки, корми для тварин, продукти тривалого зберігання та найелементарніше – питна вода. Все те, без чого людям і їхнім улюбленцям, оселі яких затопила росія – ніяк. Уже багато ми там наскладали. Коробок скільки? П’ять? Сім? П’ять-сім упакували так, що ого-го.

Все це, принесене від ранку чернігівцями, і те, що назбирають завтра, по обіді поїде до Херсону – через підрив окупантами Каховської ГЕС напередодні область, і власне місто опинилися в епіцентрі рукотворної екологічної катастрофи, найбільшої в Європі за останні десятиліття. В зоні підтоплення 80 населених пунктів, станом на 17-ту годину 7 червня евакуйовано понад 1800 людей. Цей університетський пункт збору у Чернігові за майже 800 кілометрів звідти – один із сотень тих, що організували волонтери та громадські організації по всій державі. Але кажуть, віддача українців колосальна.

-Вчора якраз я, напевно, як і більшість українців, прокинулися з сильним бажанням допомогти, але через хаотичність і через спонтанність…ми просто розгубилися і тільки ввечері змогли обʼєднатися. Люди підносять потрошку, потрошку, але хто, як не Чернігів, може зрозуміти, що така допомога потрібна, – зазначив заступник голови студентської ради університету Іван Вертебний.

Ми принесли свої речі: постіль для людей, взуття для людей, білизну. Все випране, чисте, – каже Ксенія.

Ми теж постраждалі, я з Новоселівки, у нас повністю зруйнований будинок і нам також люди допомагали, тому ми знаємо не з чуток, як це – залишитися без нічого в одну мить. То будемо робити, ми всі українці, один за одного, допоможемо, – говорить Вероніка.

Разом із речами паралельно відкрили і збір коштів, аби хоча б частково покрити вартість доставки: за три години ціль банки довелося піднімати тричі, а вже до вечора на рахунку було близько 20-ти тисяч гривень.

Якщо ми перейдемо через суму, яка покриває доставку, ми просто кошти напряму пересилаємо туди, і там уже люди будуть купувати на ці кошти ліки і, в принципі, все необхідне.

Оголошення від шкільних, студентських та рад будинків у ці дні – по всьому Чернігову. Хтось збирає предмети першої необхідності та продукти, хтось гроші на допомогу людям та порятунок тварин, інші пропонують житло або шукають небайдужих, котрі готові поселити у себе херсонців, вимушених покинути свої домівки, а деякі вже навіть повезли перші гуманітарні вантажі до Херсонщини.