Відео дняФакт-новини: оперативні сюжети

Про відновлення шкіл і новий навчальний рік у Чернігові

Featured Video Play Icon

Під час повномасштабної збройної агресії рф в Україну окупанти зруйнували у Чернігові сотні об’єктів інфраструктури,  в тому числі 80% закладів освіти. З 34-х шкіл дві повністю зруйновані, 25 –  пошкоджені під час обстрілів і бомбардувань рашистами.  Постраждало близько 1800 чернігівських дітей.

Про  роботу освітньої галузі у воєнний час, зокрема, набір першачків, йшлося на засіданні виконкому міської ради 24 травня.  За словами начальника управління освіти Василя Білогури, наразі у Чернігові перебуває 44% школярів і школярок. За даними опитування батьків, проведеного управлінням, повертатися до навчання після 1 вересня збираються 72,5 % дітей. Вже очевидно, що в деяких школах недостатня кількість бажаючих на вступ до перших класів. До того ж з 1 червня розмір освітньої субвенції зменшиться  на 10%. 

Поки учні навчаються дистанційно, в управлінні освіти моніторять ситуацію, аби зрозуміти, скільки дітей повернеться за парти і яка кількість класів потрібна буде у новому навчальному році.

Секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако вважає, що питання освітньої мережі і набору до перших класів – надто чутливе для батьків, то ж його треба додатково вивчати і повернутися до теми  не пізніше 1 червня. Також він спростував інформацію, яка поширюється містом щодо  пошкодженої рашистами 13-ї школи.

Олександр Ломако, секретар Чернігівської міської ради:

«Я вже зараз можу прокоментувати маніпуляції деяких народних депутатів, які публічно заявили, що 13 школа буде знесена. Це взагалі нонсенс. Таких думок навіть ні в кого не було. Це безглуздо. Ніхто зносити її навіть не збирався».

Як працюватиме освітня галузь в новому навчальному році  залежить здебільшого від того, чи відремонтують пошкоджені школи. Уряд відповідальність і повноваження за це поклав на обласні військові адміністрації. Олександр Ломако зазначив, що місту потрібно провести додаткові комунікації з профільними міністерствами, урядом , і,в першу чергу, з обласною ОВА щодо того як вони бачать графік, фінансування,   черговість по відновленню закладів освіти у Чернігові. Отримавши відповідь корегувати освітню мережу і ухвалювати рішення.

Всі проблемні питання освіти обговорили 23 травня на Колегії профільного управління, зазначає Василь Білогура. Педагоги пропонували зосередити зусилля передусім на відновленні найбільших закладів, в яких навчається близько 2 тисяч дітей, аби швидше відновити навчальний процес.

Школи, які не потрапили в перелік першочергового відновлення, тимчасово будуть законсервовані, але про жодне їх знесення не йде мова, наголосив начальник управління освіти.