Факт-новини: оперативні сюжети

Прапор з підписом Залужного: мешканці пошкодженої багатоповерхівки висловили вдячність Управлінню ЖКГ

Featured Video Play Icon

Подяка за допомогу у відбудові будинку. Прапор із підписом головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного передали Чернігівському управлінню житлово-комунального господарства мешканці багатоповерхівки на Івана Мазепи, 56. Ворог неодноразово спрямовував вогонь на висотку, більшість людей залишилися без житла й були змушені покинути рідні стіни. У свою чергу, місто майже одразу після відходу армії рф почало відновлювати цей значно пошкоджений будинок й мешканці вже зараз мають можливість повернутися додому. Старша будинку Олена Комлаш наголосила: їх подарунок – символ подяки всім, хто працював над відбудовою. Цей прапор вона отримала від самого  головнокомандувача.

Зі своєї ініціативи, а також за побажанням усіх мешканців — ми його віддали на управління в подяку за те, що вони нам відбудовують будинок. Це наша була ініціатива, наше побажання. Хотіли хоча б чимось віддячити людям, які допомагають нам, не залишили в біді, – говорить Олена Комлаш, старша будинку.

Без вікон, внутрішніх мереж, частини стін та міжповерхових перекриттів, одне крило — згоріле вщент — такий вигляд будинок мав після обстрілів у березні минулого року. Як зазначили в управлінні ЖКГ, ця багатоповерхівка стала однією із найскладніших у відбудові. Проте спільними зусиллями мешканців будинку та будівельників, капітальний ремонт, що розпочався влітку 22-го, уже завершується.

Відновлені плити перекриття між поверхами, а також балконів плити. Відновлені зовнішні стіни, які були розбомблені, внутрішні стіни та перегородки коридорів квартир. Також відновлені, частково вже підключені мережі до квартир і частково ще роботи продовжуються, – каже Тетяна Корж, речниця управління ЖКГ ЧМР.

Зараз у будинку відновлюють життєво необхідні комунікації, зокрема газо- та водопровід. Як зазначила Тетяна Корж, мережі підводяться до квартири, надалі ж власники або за власний кошт, або за рахунок відшкодування від держави проводять ремонт та відповідні підключення всередині помешкання. Серед виконаних робіт також встановлення дверей шахт ліфту на всіх поверхах та частково внутрішніх конструкцій. Олена Комлаш каже: жителі багатоповерхівки й самі допомагають у відновленні будинку.

Ми самостійно організували збір коштів, невеликою сумою, самостійно найняли своїх же мешканців і демонтували всю штукатурку в під’їзді та викинули її. Наразі чекаємо, щоби адміністрація нам її поштукатурила і зробила фасад, і за це їм будемо дуже вдячні, – зазначає пані Олена.

Завершити всі роботи, що передбачені проєктом, управління житлово-комунального господарства планує до кінця цього року.