Факт-новини: оперативні сюжети

Позбавити Чернігів міського голови перед ймовірним повторним наступом рф – державна зрада

Featured Video Play Icon

Рішення позбавити Чернігів міського голови перед ймовірним повторним наступом росії не може трактуватися інакше, як державна зрада. Про це, коментуючи розгляд справи Владислава Атрошенка в апеляційному суді у найближчу п’ятницю, 27 січня, публічно заявив народний депутат VIII скликання, колишній керівник Комітету виборців України, політичний експерт та громадський діяч Олександр Черненко у своєму Фейсбуці. В розмові телефоном екснардеп підкреслив, що історія з адміністративним і силовим тиском центральної влади на очільника Чернігова почалася задовго до повномасштабного вторгнення. А тому в нього не викликає сумніву, що вказівка відсторонити Атрошенка через абсолютно неправове рішення суду, який точно перевищує свої повноваження у цій адміністративній справі, йшла з тих же кабінетів. Однак, в сьогоднішніх умовах – умовах війни, це створює загрози не лише для інституції місцевого самоврядування чи демократії, а й для держави в цілому.

Але ж, треба ключове пам’ятати, що саме Атрошенко під час того, як росіяни стояли під Черніговом, нещадно його обстрілювали, він був у місті, він був зі своєю громадою, він був в найбільш гарячих точках, він нікуди не тікав, і я знаю що росіяни навіть певне полювання відкрили зі своїми диверсантами на нього, намагаючись зламати цей спротив. А сьогодні загроза повторного вторгнення вона нікуди не зникла, сьогодні концентруються війська знову додаткові. Рішення через суд в такий небезпечний час лишити місто без легітимного керівника, який фактично на себе замкнув життєзабезпечення міста, оточеного і обложеного з усіх сторін, то безперечно, це вже граничить не просто там з якимось юридичними порушеннями, а спробою ослабити опір і обороноздатність Чернігова. А підрив обороноздатності це не що інше, як власне і є державна зрада, – повідомив телефоном народний депутат VIII скликання, колишній голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

 А тому львівським суддям варто подумати про свою і країни долю перед тим, як виконувати політичні замовлення, впенений Олександр Черненко. До того ж, навряд чи наші партнери зрозуміють, чому замість єдиного фронту проти росії, влада розпочинає внутрішню боротьбу, а також згортає всі ті демократичні цінності і надбання, до яких країна йшла роками і які відрізняють її від ворога.

Коли центральна влада починає воювати з обраними мерами, це означає, що вона хоче більше влади і повноважень, а це означає що ми все таки тоді будуємо не демократичний, а певний автократичний режим. Європейський Союз – це союз демократій, а не автократій. Ми бачимо як, наприклад, зараз болюче Євросоюз реагує на певні авторитарні тенденції в Угорщині і там вони не можуть їх так швидко вигнать, а певні санкції вводять, поляки спробували вплинути і обмежити судову гілку влади – це теж викликало серйозний спротив Євросоюзу. І це йдеться про членів Євросоюзу, а ми лише на шляху. Відповідно всі отакі інциденти вони точно нас не наближають і до Європейського Союзу, і вони точно не збільшують підтримку України з боку наших західних партнерів, – зазначив Олександр Черненко.

 Черненко висловив сподівання, що цитуємо: апеляційний суд, який точно не настільки корумпований, як нижня ланка, ухвалить дійсно правове рішення в цій “білими нитками шитій справі”. А відповідно, скасує ухвалу попередньої інстанції. Нагадаємо, раніше про юридичну абсурдність і політичну вмотивованість скандального рішення Яворівського районного суду Львівщини, яке є наступом на місцеве самоврядування і небезпечним прецедентом для України як правової демократичної держави, заявили Асоціація міст, Комітет виборців, юристи, чимало політичних діячів і громадських організацій, на захист Атрошенка стали й самі представники громад. А відповідна петиція на сайті Президента у рекордні терміни набрала необхідні 25 тисяч голосів.