ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Повалені дерева, пошкоджені дахи та автівки: Чернігів та область оговтуються від негоди

Featured Video Play Icon

Повалені дерева, пошкоджене майно та тимчасова затримка руху електротранспорту. Саме такі наслідки негоди у Чернігові, яка сталася 11-го червня. Сильні пориви вітру та злива — наробили лиха, додавши чимало роботи комунальникам та екстреним службам. Працівники “АТП-2528”, “Зеленбуд”, а також рятувальники ДСНС після закінчення бурі, негайно виїхали для ліквідацію її наслідків. Роботи продовжувалися до 22-ої години вечора, адже заявок на допомогу було чимало.

– Учора, тільки припинилася гроза, і наші працівники двома бригадами почали працювати. І в першу чергу почистили найпроблемніше місця в центрі міста, і Подусівка, Масани. Але складність була в тому, що дуже багато опадів випало і буря збила гілки дерев і вони забивали всі решітки зливових колодязів, – повідомив менеджер зі зв’язків з громадськістю КП “АТП-2528” Владислав Савенок.

Вчора в-основному все, що падало на будинки, дороги, тротуари, все просто розпилювалося, складало кучі, і в сьогоднішнього ранку  вже почали це все вивозити з міста. На сьогоднішній день у нас працює також дві бригади, але вони вже посилені. Це десять чоловік і шість одиниць технік. Також у нас вишка, три трактори для вивозу здорового гілля і два легкових автомобілі, – розповів головний інженер КП “Зеленбуд” Олександр Москаленко.

Через погіршення погодних умов постраждали й населені пункти в області. За інформацією ДСНС, минулої доби надзвичайники прибирали повалені дерева, які перешкоджали руху автотранспорту та пішоходів. 

Загалом за добу було здійснено 13 таких залучень, зокрема це в Прилуцькому, Чернігівському, Ніжинському, Карюківському районах та у місті Чернігові.Також підрозділи ДСНС допомагали громадянам відкачувати воду, де було відпомповано 60 кубометрів води. Загалом до проведення таких робіт було залучено 74 рятувальники та 21 одиниця спеціальної техніки, – зазначила речниця ГУ ДСНС України в Чернігівській області Ніна Луценко.

Одна з найбільш постраждалих ділянок у Чернігові – житловий сектор на вулиці Свято-Михайлівській. Дерево, довжиною близько 6-ти метрів, впало у зливову каналізацію та листями перегородило прохід води, що спричинило підтоплення будинків. Наразі по всьому місті комунальні служби продовжують роботу. Синоптики зазначають, 11 червня у місті випала аномальна кількість опадів — третина від місячної норми. 

На сьогодні ми теж прогнозували значні опади і штормове попередження, це Гідрометцентр анонсував, і це пов’язано з циклоном, який з півдня перемістився на Україну. Зараз він знаходиться над Україною, потроху буде переміщуватися в східному напрямку і завтра вже ми будемо в тиловій частині цього циклону, – уточнила черговий синоптик Чернігівського обласного гідрометцентру Інна Овсієнко.

Відтак працівники міського контакт-центру 11-го червня опрацювали 47 заявок від чернігівців, 30 з яких — про затоплення дахів житлових будинків, 13 про повалені дерева та зламані гілки, а також 4  про велику кількість води на вулицях та у підвалах. Окрім того, як повідомили енергетики, внаслідок негоди в Чернігові знеструмлений 281 абонент. Нині задіяні всі відповідні служби, аби у найкоротші терміни ліквідувати наслідки негоди та завершити прибирання в місті.